Far och son åtalas för mord

KRIM

Den 58-årige mannen och hans 22-åriga son sköt enligt åklagaren den 42-årige mannen till döds med ett hagelgevär.

Motivet: En pengaskuld.

Nu har de åtalats i Jönköpings tingsrätt.

Sent på kvällen den 21 december gick polisen in i en lägenhet på Råslätt i Jönköping.

Inne i lägenheten fanns en död man och polisen misstänkte genast att han mördats.

Lägenhetsinnehavaren, en 57-årig man, greps dagen därpå och häktades dagen före julafton på sannolika skäl misstänkt för mord. En vecka senare greps även hans son.

Gemensamt och i samråd

Enligt åtalet som i dag lämnades in till Jönköpings tingsrätt dödade far och son den 42-årige mannen ”gemensamt och i samråd eller samförstånd” genom att en av dem sköt mannen två gånger med en hagelbössa.

Ett skott träffade i bröstet, ett i ansiktet.

– Vår uppfattning är att motivet till gärningen var en konflikt om pengar, säger kammaråklagarna Anders Brokelind och Adam Rullman.

Skulle driva in skuld

Enligt uppgift till Aftonbladet var mannen som dödades på tillfälligt besök i Sverige från Serbien för att driva in en skuld.

Den 58-årige mannen är allmänt känd i hemorten efter att han 2013 öppnade en strippklubb mittemot en skola. Klubben var kontroversiell och möttes omgående av kritik. Drygt ett halvår senare försattes verksamheten i konkurs på grund av skulder, däribland obetalda hyror till fastighetsägaren, enligt Jönköpings-Posten.

Nekar till brott

Den 22-årige sonen är helt ren i belastningsregistret. Fadern har fått ordningsböter några gånger för fortkörning. 2012 dömdes han för rattfylleri och fick då dagsböter.

Även en 51-årig kvinna åtalas, för underlåtenhet att avslöja mord.

Rättegången mot de tre, som alla nekar till brott, inleds den 8 maj.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott