Styckade fruns kropp – frias för mord

Av: Evalisa Wallin, Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 55-årige företagaren anmälde sin fru försvunnen och sökte henne tillsammans med Missing people.

Senare erkände han att han styckat sin frus kropp men nekade till mord.

Han åtalades för båda brotten – men frias i dag för mordet.

Tingsrätten dömer honom till fängelse i två år för brott mot griftefriden.

1 av 3 | Foto: POLISEN
Mannen visar under polisens rekonstruktion hur han hävdar att hustrun dött.

Kvinnan försvann i april 2017 och mannen anmälde henne så småningom försvunnen. Han förnekade också i början av utredningen att han skulle ha någonting med hennes död att göra.

Den 55-årige egenföretagaren från Stockholm åtalades misstänt för att ha dödat sin hustru och en vecka senare styckat kroppen. I en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning, har han själv berättat om vad han menar hände. Han säger enligt undersökningen att han knuffade kvinnan så att hon föll baklänges och avled och då gömde kroppen i sovrummet. Mannen uppgav att han sedan gjort sig av med delar av kvarlevorna.

’Knuffade frun - som slog i huvudet och dog’

Man kunde inte med säkerhet fastställa dödsorsaken eftersom delar av kroppen saknades.

Den tekniska undersökningen av huset visade att det fanns blodspår efter kvinnan i både garaget samt på väggen i kvinnans sovrum. På väggen i samma rum återfanns även blodspår efter en person vars identitet inte kunnat fastställas.

55-åringen berättade också att frun pratat om att skilja sig, och sagt att hon träffat en annan man, men att han ”inte uppfattade att hennes hot om att skiljas var äkta”.

Enligt mannen hade frun den aktuella kvällen väckt honom mitt i natten, varpå de satte sig i sofforna och började prata om ett bygge som de planerade att göra, vilket urartade i ett bråk. Mannen medgav att han knuffat kvinnan så att föll och slog huvudet i bordet och blev genast still.

Han hävdade vidare att kvinnan inte hade någon puls och att han gjorde återupplivningsförsök i 30 minuter innan han ”gav upp”. Men han ringde aldrig 112. Mannen hävdade även att det hände eftersom frun angripit honom med slag och sparkar under bråket.

Först efter flera dagar gjorde han av sig med kroppen, sa han i förhör.

Mannen nekade till att han uppsåtligen dödad sin fru.

Döms för brott mot griftefriden

Under polisutredningen uppgav ett vittne att hon alltid uppfattad 55-åringen som en lugn kille och blev därför väldigt förvånad när frun berättade att han vid ett tillfälle tagit strypgrep på henne - något som han senare medgav, men menade att det var för att avvärja henne angrepp.

Efter rättegången släpptes mannen på fri fot vilket tydde att mannen kunde bli friad från mordmisstankarna.

I tingsrätten frias han för mord, men döms till två års fängelse för brott mot griftefriden.

Domstolen skriver i domen att det inte gått att dra någon slutsats kring hur kvinnan dog och att makens ”uppgifter går därför inte att avfärda så som osannolika”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN