Frågetecknen kring makens död

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 12

Den 41-åriga kvinnans make misstänks ha mördats.

Nu kan VLT berätta om flera märkliga omständigheter kring mannens död.

– Vi har indikationer på att ytterligare två personer fanns på plats, två personer i 41-åringens omedelbara närhet, säger en källa med insyn i dödsfallsutredningen till tidningen.

I tisdags kväll greps den 41-åriga kvinnan och hennes 18-åriga sambo på ett hotellrum i Trondheim i Norge.

De var då anhållna i sin frånvaro och internationellt efterlysta för mordet på kvinnans pappa och mordförsöket på hennes mamma i en sommarstuga utanför Arboga den 3 augusti.

Misstänkt mord

I dag inleddes förhören med dem. De nekar fortfarande till brott.

Kort innan paret greps i Norge kom ett åklagarbeslut – om att återuppta utredningen gällande 41-åringens makes död.

Den 42-årige mannen hittades i fjol död i sjön Hjälmaren på en meters djup, vid sommarstugan utanför Arboga.

Det rubricerades som en olycka trots att polisen fick tips från flera håll om att det fanns omständigheter som tydde på att ett brott hade begåtts.

Nu utreder polisen på nytt makens död – denna gång som misstänkt mord.

En meters djup

Den 41-åriga kvinnan har i nuläget inte delgivits misstanke för inblandning i makens död. Enligt VLT finns det dock ett antal omständigheter som talar till hennes nackdel.

Bland annat har tidningen fått uppgifter om att 41-åringen inte var den enda vuxna person som befann sig vid stugan vid makens död.

Sammanfattningsvis är det dessa punkter som polisen bland annat tittar på:

Vilka var i stugan?

Det som framkommit i utredningen är att den 41-åriga kvinnan var i stugan med sin make och deras två små barn.

Men enligt uppgifter till VLT fanns fler personer på plats, åtminstone två personer till.

– Vi har indikationer på att ytterligare två personer till fanns på plats, två personer i 41-åringens omedelbara närhet, säger en källa med insyn i dödsfallsutredningen.

Varför var mannen där?

42-åringen befann sig i stugan tillsammans med sin hustru, den 41-åriga kvinnan, trots att paret hade separerat.

– Alla var jätteförvånade över att han ens var i stugan. De hade då gjort slut och han hade flyttat ut, har en släkting till mannen tidigare sagt till Aftonbladet.

Varför tog det så lång tid för kvinnan att larma?

Det tog tolv timmar innan den 41-åriga kvinnan anmälde maken saknad. Enligt VLT ska kvinnan ha sagt att när mannen gav sig ut med båten på kvällen så lade hon sig för att vila, somnade och vaknade sedan först på lördagsmorgonen och slog larm.

Utredare VLT varit i kontakt med avfärdar den förklaringen ologisk då kvinnan hade sina två små barn med sig.

- Hon kan omöjligt ha sovit i tolv timmar med barnen omkring sig.

Livförsäkringen

Strax före 42-åringens död hade någon tecknat en livförsäkring i mannens namn, utan hans vetskap, med den 41-åriga hustrun som förmåns­tagare. Hon skulle vid mannens död få 2,5 miljoner kronor. När mannen avled i augusti 2015 gjorde kvinnan en skadeanmälan för att lösa ut livförsäkringen. Men försäkringsbolaget If anade oråd och startade en utredning – som ledde till att man i juli i år beslöt att inte betala ut några pengar.

Förgiftning

Enligt uppgifter till VLT ska 41-åringen även ha ­försökt att förgifta sin ­make under en semesterresa i februari 2015, något som aldrig togs upp i utredningen.

Uppgifter om anstiftan till mord

En av kvinnans vänner har sagt till Aftonbladet att han ringde polisen så fort han fick veta att den 42-åriga mannen drunknat.

Skälet var att vännen var säker på att dödsfallet inte var naturligt.

– Hon (41-åringen) hade frågat flera personer om de kunde döda maken åt henne, för pengar. Så när jag hörde att han var död så antog jag direkt att det var hon som låg bakom det. Så jag hörde av mig till polisen med det jag visste men fick aldrig någon återkoppling, säger en person.

Även släktingar till mannen kände till att kvinnan redan tidigare hotat sin make till livet – något som de berättade för polisen när mannen drunknade under mystiska omständigheter.

Söker vittnen

Åklagare Jessica Wenna utreder den 42-årige mannens död som nu betecknas som mord och försök till grovt bedrägeri.

Hon vill inte uttala sig om utredningen utan säger:

– Det finns fortfarande ingen skäligen misstänkt i drunkningsärendet.

Polisen söker nu vittnen. De är intresserade av alla som kan ha sett eller hört någonting i området där mannen hittades drunknad ifjol:

Har du vittnesiakttagelser från fredagen den 7 augusti och fram till morgonen lördagen den 8 augusti 2015 - kontakta polisen på telefonnummer 072-713 42 48 som är bemannad mellan kl 08.00 och 19.00.

Exmaken och pappan dog med bara ett års mellanrum

December 2014

Den 41-åriga kvinnan och den 40-årige mannen gifter sig. En livförsäkring tecknas på mannen i hans namn.

Februari 2015

Paret separerar.

Augusti 2015

Den 41-åriga kvinnans före detta make hittas död i en sjö nära sommarstugan utanför Arboga. Polisen inledde ingen förundersökning om brott.

Sommaren 2016

Kvinnan utreds för sexuellt utnyttjande av flera tonårspojkar, men utredningen läggs ner.

4 augusti

Den 63-åriga skadade kvinnan anhålls misstänkt för mord. Enligt uppgift sys hon i axeln och ansiktet samt har skador i bröstkorg och mun.

5 augusti

63-åriga kvinnan är skäligen misstänkt för mord på sin man och förhörs av polisen. Hon nekar till mord.

– Hon är chockad, men lämnar en klar och redig berättelse om vad som hänt och vad hon varit med om, säger hennes advokat.

Hustrun avskrivs från misstankarna om mord - nu utreder polisen mordförsök även på henne. Hon får polisskydd dygnet runt.

10 augusti

Det kommer uppgifter om att polisen är intresserad av en 41-åring med anknytning till familjen. Polisens tekniker tar med sig två gevär från sommarstugan - och ett trappräcke.

12 augusti

Fler poliser sätts in, nu jobbar ett 20-tal poliser med fallet. Samtidigt kommer nya uppgifter. Försäkringsbolaget, där livförsäkringen på exmaken tecknats, överklagar polisens beslut att lägga ned utredningen av drunkningen.

15 augusti

Tidningen Bärgslagsbladet berättar att snaran dras åt kring den 41-åriga kvinnan och att polisens utredare arbetar med ett tänkbart ekonomiskt motiv, både gällande drunkningsolyckan och mordet samt mordförsöket i sommarstugan.

16 augusti

Den 41-åriga kvinnan och en 18-årig man grips på Arlanda flygplats på väg till Thailand.

17 augusti

Den 41-åriga kvinnan och den 18-årige mannen nekar till brott i inledande förhör.

19 augusti

Paret försätts på fri fot - men misstankarna kvarstår.

29 augusti

Åklagaren inleder förundersökning kring den 41-åriga kvinnans exmake. Fallet ska utredas som mord och försök till grovt bedrägeri.

30 augusti

En bil kopplas till mordplatsen av polisen. Misstänkta hjulspår hittas på mordplatsen.

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo grips på ett hotellrum i norska Trondheim på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

Publicerad:

LÄS VIDARE