Bankchef lurade storbanken på miljoner – spelade bort allt

KRIM

Bankchefen lurade banken på över 11 miljoner kronor och spelade bort allt på trav.

Nu har rättegången startat mot mannen, som erkänt alla brott.

– Jag mådde väldigt dåligt. När jag kunde spela på kvällen kändes det bättre i kroppen igen, säger han i rätten.

Den tidigare bankchefen, som är i 50-årsåldern, lurade sin arbetsgivare på drygt 11,6 miljoner för att kunna fortsätta att spela.

– Varenda dag när jag körde hem från banken tänkte jag att jag skulle fronta med en lastbil, när jag körde förbi någon sjö att jag skulle dränka mig, säger mannen i rätten enligt Värmlands Folkblad.

– Jag mådde väldigt dåligt. När jag kunde spela på kvällen kändes det bättre i kroppen igen.

Bedrägerierna och spelmissbruket pågick flera år utan att varken banken eller anhöriga märkte någonting.

Hittade på bolag

Det var först 2013 som det hela uppdagades under en granskning av interna revisionsavdelningen. Från slutet av 1990-talet var mannen anställd på två olika kontor i Värmland hos en av storbankerna, under flera år jobbade han som chef och hade bland annat ansvar för att godkänna kreditprövningar, enligt polisens förundersökning.

Bankchefen stal bland annat pengar från banken genom att ta lån i anhörigas namn. För att ingen skulle märka vad han gjort hittade han på sju till åtta bolag och ställde ut krediter på dem.

Han satte in pengarna på en spelbutiks konto. Mannen spelade mest på trav och han kunde spela bort 100 000 kronor varje vecka i ungefär åtta år.

– Jag mådde så psykiskt dåligt att jag inte ens blev glad när jag vann, sa han i förhör med polisen.

”Har alltid spelat”

Mannen har även beställt bankkort med kod och sedan använt korten för att föra över pengar till egna konton.

– Jag har lämnat in tipskuponger sedan jag var 12-13 år gammal och alltid spelat. Det var i slutet av 1990-talet som det blev mer, men först hade jag egna pengar och aktier jag sålde för att spela för, säger mannen i rätten.

– Sedan lånade jag pengar av föräldrar och andra närstående men det höll ju inte i längden. Då började det här.

Vid ett tillfälle vann han 700 000 kronor, men de pengarna använde han till att renovera sitt hus och för att fortsätta spela. Han betalade inte tillbaka lånen till banken.

Erkänt alla brott

Rättegången mot bankchefen startade i går och brottsrubriceringen är grov trolöshet mot huvudman. Han har erkänt alla brott.

– Det har varit väldigt svårt för mig att se allt igen som jag har gjort. Jag vill passa på och be alla inblandade om ursäkt, min familj, kollegor, sa den tidigare bankchefen i rätten.

Banken, en av storbankerna, kräver tillbaka de 11,6 miljonerna som mannen lurat till sig, plus ränta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott