Ströks ur testamente – misstänks för mord på sin hyresvärd

Den 63-årige mannen hittades mördad i sin lägenhet, huggen med kniv i magen, huvudet och halsen.

En 30-årig man som bodde hos offret har nu åtalats.

Tre månader före mordet ströks 30-åringen ur mordoffrets testamente.

Det var 20 juli i år som en 63-årig man hittades mördad i sin lägenhet i Enköping. Kvällen innan hade han blivit huggen med kniv i magen, huvudet och halsen. Skadorna var så allvarliga att han dog.

Grannar har sagt att de hörde kraftiga ljud från offrets lägenheten vid 19-tiden den aktuella kvällen.

Mordvapnet låg i vasken

Kort efter att mannen hittats död greps en 30-årig man som var inneboende hos offret. I går åtalades han för mord.

– Offret var ensamstående och ägnade sin fritid åt att fotografera, framför allt fotboll. Det var så han kom i kontakt med yngre män som spelade fotboll och som ofta fick bo hos honom, det var likadant med den misstänkte gärningsmannen. Offret betraktade honom som en extrason, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.

Det fanns blod från både offret och den misstänkte gärningsmannen i köket där 63-åringen hittades död. När polisen kom till platsen låg mordvapnet, en kökskniv, i en kastrull i vasken.

Kvinnan, som gjorde polisanmälan, har sagt att 30-åringen berättat att han kom från offrets lägenhet och att han skulle berätta vad som hänt om 50 år.

Ströks ur testamente

När polisens tekniker sökte igenom lägenheten hittade de ett testamente i offrets kassaskåp. Ett av namnet på testamentet var den nu misstänkte mördaren.

Men drygt tre månader före mordet strök offret över 30-åringens namn, som därmed skulle bli utan arv.

”Icke! 10/4 fm dråpförsök på mig!” har offret skrivit för hand i marginalen.

Längre ner står beskrivet hur 30-åringen försökt att strypa 63-åringen och hotat honom med kniv.

Det finns ingen polisanmälan om denna händelse.

– Antagligen ville han (offret, reds. anm.) ge honom en andra chans. Vi vet inte om den misstänkte visste om att han strukits från testamentet. När det togs upp i förhör blev han väldigt arg och ville inte kännas vid det. Men det är ett tänkbart motiv, säger åklagaren Thomas Bälter Nordenman.

Något annat klart motiv till mordet finns inte.

– Det är känt att han haft problem med droger. Något har fått honom att bli fruktansvärt arg, men vad vet vi inte. Något har slagit slint, offret går knappt att känna igen. Han har utsatts för kraftigt våld mot ansiktet, säger Thomas Bälter Nordenman.

30-åringen nekar till mordet och säger att han inte vet någon om sin hyresvärds död.

När 30-åringen greps hade han skärsår på handen med bandage runt. Hur han fått skadorna har han inte velat berätta i polisförhören.

Grannar hörde oväsen

Rättegången inleds måndagen 31 oktober. Då kommer flera personer att förhöras, bland annat grannar som hörde ljud från lägenheten.

Annan bevisning som åklagaren kommer att använda sig av är övervakningsbilder från en kiosk som visar att den misstänkte gärningsmannen inte hade handen i bandage tidigare under dagen. Dessutom var offrets dörr låst från utsidan och den misstänkte hade en nyckel till lägenheten i fickan. När han greps hittades även blodiga kläder i en ryggsäck tillhörande 30-åringen.

– Jag bedömer bevisläget som gott. Det är framför allt av teknisk natur och det finns inget som tyder på en annan gärningsman, säger Thomas Bälter Nordenman.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln