Svartenbrandt får fängelsestraff – igen

Foto: P-O Sännås
Lars-Inge Svartenbrandt, numera Lars Carlander döms fängelse.
KRIM

När fyra poliser kom för att gripa Lars-Inge Svartenbrandt, 70, låg han och sov i soffan.

Under huvudkudden hade han en plastpistol.

I dag dömdes han till fängelse för flera brott – bland annat för att ha hotat en av poliserna med att "döda honom levande".

– Det är ett justitiemord. Men effekten av det är att jag blivit snällare, säger Svartenbrandt till Aftonbladet.

Lars-Inge Svartenbrandt, som sedan i somras heter Carlander, är en av Sveriges mest kända brottslingar. Nu har 70-åringen, som suttit i fängelse i mer än 40 år, dömts till fängelse – igen.

Örebro tingsrätt dömde honom i dag till två månaders fängelse för misshandel, olaga hot och hot mot tjänsteman.

Hotat poliser

I maj i år greps Carlander och satt häktad i två veckor. Han var först misstänkt för bland annat mordförsök men den misstanken skrevs av senare.

När poliser kom för att gripa Carlander, låg han och sov på en soffa. Under huvudkudden hade han en plastpistol.

Fyra poliser vittnade i rätten om att han, när de reste honom upp, sa att han skulle "döda dem och elda upp dem", står det i domen.

Till en av poliserna ska Carlander ha sagt att han "skulle döda honom levande".

Till två andra polisen sa han att han "skulle plocka dem".

Polisen: Han sprattlade

Carlander själv sa i rätten att han inte minns händelsen. Poliserna vittnesmål räckte för att tingsrätten skulle finna honom skyldig för hot mot tjänsteman.

Carlander var även misstänkt för försök till våld mot tjänsteman, men friades på den punkten. De två poliserna som vittnade lämnade olika upgifter om hur det gick till när Carlander försökte sparka mot dem. De båda beskrev hur han sprattlade och gjorde sparkrörelser när han fick handfängsel, men rätten konstaterar att Carlander kan ha sprattlat utan att haft för åsikt att träffa polismannen.

Fängelse och skadestånd

70-åringen dömdes även för att misshandlat en kvinna som han blev osams med när de bråkade om hans hälsa och en behandling han genomgick.

Både han och kvinnan nekade till att det skett en misshandel.

Han åtalades även för att i samband med detta hotat en tonåring och en man som bevittnat bråket, men friades för de misstankarna.

Påföljden blev två månaders fängelse samt skadestånd på sammanlagt 40 000 kronor till de fyra poliserna.

Lars Carlander är en av Sveriges mest kända brottslingar. Sedan slutet av 1960-talet har 70-årige Carlander dömts och suttit på flera svenska anstalter.

Han har tillbringat runt 40 år i fängelse för en lång rad rån och klassas som en av landets absolut farligaste förbrytare.

Lars Carlender säger att han ringt sin advokat och att han kommer att överklaga domen.

– Det är ett justitiemord. Så det blir hovrätten, säger han.

Minns inte hoten mot polisen

Han säger att han inte är skyldig för de brotten han dömts för – och då menar han misshandeln, hoten mot polisen säger han sig inte riktigt minnas,eftersom han var påverkad den kvällen.

Om misshandeln säger Carlander:

– Det var ett vanligt bråk, som nu fått ofattbara proportioner. Vi grälade och hon skulle slå mig med rabarber, jag höll fast henne. Sen kom något vittne och skrek att jag höll på att mörda henne. Sedan kom en överspänd polis och några till. Det är inte klokt, säger Carlander.

Hoten mot polisen säger han sig inte ha något bra minne av.

– Jag sov när de kom och jag blev arg och sa något om att elda upp hela poliskåren. De poliserna måste ha känt allvarligt fruktan för sitt liv. Och jag har bett om ursäkt. Så det här är rena jönseriet, säger Carlander när Aftonbladet når honom på telefon.

ARTIKELN HANDLAR OM