Läkare höll kvinna fången

Läkare åtalas för kidnappning och våldtäkt

Av: 

Eric Tagesson

KRIM

Den 38-årige läkaren drogade och våldtog en kvinna, enligt åklagaren.

Därefter ska han ha hållit henne inspärrad i ett "bunkerliknande hus" i Skåne.

I dag åtalades läkaren för människorov och grov våldtäkt.

– Hans avsikt har varit att hålla kvinnan inspärrad i flera år, säger chefsåklagare Peter Claeson.

Det var fredagen den 18 september förra året som den 38-årige mannen kom in på Norrmalms polisstation på Kungsholmen i centrala Stockholm i sällskap med en kvinna.

Enligt uppgift till Aftonbladet lämnade de tillsammans en berättelse - en berättelse som ledde till att mannen greps, misstänkt för människorov.

Inspärrad i flera dagar

"Mannen har enligt misstankarna drogat en kvinna i centrala Stockholm och genomfört ett samlag med kvinnan samt därefter bortfört och transporterat kvinnan till en fastighet utanför Kristianstad och där hållit henne inspärrad i bunker under närmare en vecka," skriver åklagaren i ett pressmeddelande.

I stämningsansökan framgår att mannen, på sin fastighet i Skåne under flera år uppfört en träbyggnad, som sett ut som en maskinhall. Den har varit försedd med en "skendörr" innanför vilken han byggt en bunker med ett "cellutrymme".

–  Han misstänks att under flera års tid ha planerat detta. Han har bland annat byggt bunker för att ta dit ett eller flera offer, säger Peter Claeson.

Finns det en risk att han hade tagit fler till fånga om han inte gripits?

– Det går inte att utesluta. Det pågår en parallell undersökning då det finns uppgifter att det har funnits en planering för att ta dit andra personer.

Byggt cell

"Cellen har varit låsbar med två säkerhetsdörrar av metall försedda med elektroniska kodlås. Cellens konstruktion har medfört att den varit ljus- och ljudisolerad."

"I anslutning till träbyggnaden har XX byggt en insynsskyddad rastgård. Syftet med byggnaden har varit att utan upptäckt kunna hålla människor inspärrade under en längre period."

I september kontaktade läkaren en kvinna per telefon, och stämde träff med henne. De träffades i kvinnans bostad i Stockholm. Läkaren uppgav att han vara amerikan. Han lämnade sedan kvinnan och återvände till sin bostad i Skåne.

Där förberedde han bland annat chokladdoppade jordgubbar och juice med sömnmedel.

Doseringsutrustning

Han körde sedan mot Stockholm. I bilen hade han jordgubbarna, en champagneflaska, rullstol och två gummimasker. Dessutom hade han med sig en perifer venkateter, en slags nålinfart för dropp, och doseringsutrustning.

I kvinnans bostad bjöd han kvinnan på de preparerade jordgubbarna, och injicerade henne  sedan med sömnmedel.

Efter att hon förlorat medvetandet våldförde han sig på henne sexuellt, enligt åklagaren.

Han satte henne sedan i rullstolen och förde henne till sin bil. Under färden mot Skåne injicerade han upprepade gånger med sömnmedel.

Tog blodprover

Han höll henne sedan inlåst i närmare en vecka i bunkern. Vid de tillfällen hon fick gå ut, för att bland annat duscha, var hon försedd med handfängsel.

Han hotade henne upprepade gånger, och sa att han skulle hålla henne inspärrade i flera år.

Läkaren har också tagit blod- och vaginalprover på kvinnan som han senare låtit testa på sin arbetsplats på en vårdcentral. Syftet har enligt åklagaren varit att ta reda på om kvinnan hade några sjukdomar, eftersom mannen hade för avsikt att ha oskyddade samlag med henne. Han har också tvingat henne att äta p-piller.

Mannen har också vid ett tillfälle kört upp till Stockholm, och då lämnat kvinnan inlåst i bunkern, för att hämta kvinnans tillhörigheter. Han upptäckte då att polisen brutit sig in i kvinnans lägenhet och insåg att de sökte efter kvinnan. 

Han återvände då till Skåne och hämtade kvinnan, för att ta henne med sig till Stockholm.

Syftet var, enligt åklagaren, att hon skulle gå till polisen och säga att hon var välbehållen, och få tillgång till sin lägenhet.

De åkte till polisen på Kungsholmen. Med sig hade mannen en kolsyrepistol, med vilken han hotat kvinnan.

Men polisen anade oråd, och tag kvinnan avsides. Hon berättade då om det fruktansvärda hon varit med om - och mannen greps.

Tidigare ostraffad

Den 38-årige mannen är utbildad läkare, och tidigare ostraffad. Han har, enligt vad han själv berättat, aldrig haft några kontakter med psykiatrin, och inga som helst missbruksproblem.

– Han verkar ha framstått som en vanlig, respekterad läkare, säger chefsåklagare Peter Claeson.

Enligt den paragraf 7-undersökning som genomförts "kan misstänkas" att 38-åringen lider av en allvarlig psykisk störning, och sannolikt kommer han genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.

Mannen själv medger allt som läggs honom till last förutom grov våldtäkt.

Rättegången kommer att påbörjas inom kort.

– Jag kan inte säga vilken påföljd jag kommer yrka på men jag anser att det här har mycket högt straffvärde, säger Peter Claeson.

"Får adekvat hjälp"

Jens Högström är kvinnans målsägarbiträde.

– Hon mår okej, under omständigheterna. Men det har varit svårt. Inledningsvis var hon chockad, sedan lättad över att ha klarat sig, samtidigt som det varit jobbigt att inse hur illa det kunde gått.

Han berättar att kvinnan i vardagen kan kastas tillbaka in i mardrömmen.

– Det kan vara ett ljud, eller någon upplevelse som påminner henne om det hon varit med om.

Jens Högström säger att kvinnan tycker det ska bli "jättejobbigt" med rättegången, men att hon är fast besluten om att närvara.

– Hon får adekvat hjälp.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Läkare höll kvinna fången

Brott

Våldtäkt