Hedersvåld

Hård kritik mot att Pelas mördare släppts fri

Av: 

Carl Hedlund

KRIM

Dakhaz Atroshi, 62, dömdes till livstids fängelse för hedersmordet på Pela Atroshi. Nu har han, enligt Aftonbladets källa, släppts fri.

Detta får hård kritik av bland annat advokaten Elisabeth Massi-Fritz.

– Begår man hedersmord då ska man dömas till livstid. Man ska inte kunna omvandla det till ett tidsbestämt straff, säger hon.

Den 24 juni 1999 mördades den då 19-åriga Pela Atroshi av sina farbröder. Hon sköts till döds framför ögonen på sin syster för att hon inte vilja följa sin familjs traditioner och normer. Mordet blev det första hedersmordet som uppmärksammades i Sverige.

Trots att mordet skedde i irakiska Kurdistan så dömdes farbröderna, Rezkar och Dakhaz Atroshi, i Sverige till livstids fängelse för mordet i april 2001.

Båda har fått sina straff tidsbestämda, till 24 respektive 25 år och enligt uppgift till Aftonbladet ska nu Dakhaz Atroshi frisläppts, efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.

Den andra farbrodern, Rezkar Atroshi, som är den som avlossade de dödande skotten, väntas släppas i september.

Hotbilden kvarstår

Pelas syster och mamma vittnade under rättegången och lever i dag med skyddade identiteter efter hot från familjen.

Advokaten Elisabeth Massi-Fritz, som var målsägarbiträde till Pelas syster under rättegången, är starkt kritisk till att farbrodern nu är ute i det fria. Hon anser inte att man ska kunna omvandla ett livstidsstraff till tidsbestämt när det handlar om hedersmord.

– Förklaringen är enkel: det finns alltför stora hotbilder mot offret och det finns stora risker att förövaren mördar och skadar andra personer, säger hon till Brottscentralen.

– Vi måste förstå att hotbilden kvarstår och den kan till och med vara större när man friger förövaren, säger hon.

Flera lagförslag

I dag höll hon öppningstalet på Glöm aldrig Pela och Fadime-konferensen i riksdagen och kom då med flera lagförslag. Bland annat att hedersbrott ska skrivas in i lagboken och att man inte ska kunna få tidsbestämt straff om man döms till livstid för hedermord.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

ARKIV Pela, Fadime, Abbas… alla mördade på grund av kärlek

ÄMNEN I ARTIKELN

Hedersvåld

Brott