Södertäljenätverkets ledare flyttas från Kumla

avJohanna Rapp

KRIM

Södertäljenätverkets utpekade ledare Bernard Khouri, 37, lämnar Kumla.

Han placeras i stället på säkerhetsavdelningen på Hall – då Kriminalvården bedömer att han behöver miljöombyte.

– Man ska inte vara för länge på en avdelning eftersom det kan uppstå olämpliga konstellationer, säger Mats Ehn, anstaltschef på Hall.

1 av 2 | Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Bernard Khouri, 37, är av polis och åklagare utpekad som ledare för det ökända Södertäljenätverket. Han är dömd till livstids fängelse för att ha anstiftat till tre mord, bland annat det uppmärksammade dubbelmordet på spelklubben Oasen i Södertälje år 2009.

Han är dessutom dömd för anstiftan till försök till mord, människorov, grovt rån, grov utpressning och grovt vapenbrott.

Han har avtjänat sitt straff på Kumla och sedan februari 2015 har han suttit på deras säkerhetsavdelning.

”Miljöombytesskäl”

Men nu har Kriminalvården fattat beslut om att den utpekade gängledaren ska flyttas, detta eftersom man bedömer att han behöver komma till en ny miljö:

”Med anledning av vad som framkommit i ärendet anser Kriminalvården att det är lämpligt att Bernard Khouri omplaceras av miljöombytesskäl”, står det i placeringsbeslutet från Kriminalvården.

Enligt Mats Ehn, anstaltschef på Hall, är det för att man vill undvika att det skapas olämpliga grupperingar inne på anstalten, som en omplacering sker.

– Det ingår i själva konceptet när man är placerad på en säkerhetsavdelning att man ska byta anstalt med jämna mellanrum. Man ska inte vara för länge på en avdelning eftersom det kan uppstå olämpliga konstellationer, säger Mats Ehn.

Flyttas till Södertälje

Bernard Khouri kommer nu i stället att flyttas till säkerhetsavdelningen på anstalten Hall som ligger i Södertälje:

”Säkerhetsavdelningen i anstalten Hall bedöms mest lämplig utifrån rådande klientkonstellation samt då adekvat verkställighetsinnehåll kan erbjudas där”, står det i beslutet från Kriminalvården.

Nyligen flyttades den dömde trippelmördaren Mark Saliba från Hall till just Kumla, detta för att ”bryta en olämplig klientkonstellation”. Den sista tiden på Hall hade Saliba suttit isolerad, efter en incident i somras då inredningen på Hall vandaliserades.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Kumla