Kan inte bevisa hur männen mördade Luna i bilexplosion: ”Ledsamt”

avJohanna Rapp

KRIM

Polisen känner sig säkra på vad som hände dagen då fyraåriga Luna, hennes pappa och ytterligare två män dog i bilexplosionen i Torslanda.

Problemet: man kan inte bevisa det.

Nu har ytterligare en av de misstänkta männen försatts på fri fot.

– Vi har ganska klart för oss hur det gått till, säger åklagare Stina Lundqvist.

1 av 5 | Foto: PRIVAT
En fyraårig flicka, Luna Mandic, och tre män omkom och polisen har utrett fallet som mord.

i juni 2015 var Luna Mandic, fyra år gammal, hennes pappa och två vänner till honom på väg hem från en fisketur. När de befann sig i Torslanda i Göteborg i en rondell så exploderade deras bil och samtliga fyra avled.

En av pappans vänner var en känd gängledare i Göteborg som tidigare dömts för grova brott.

Enligt åklagare Stina Lundqvist har man en rätt klar bild av vad som hänt – och vilka som ligger bakom bilbomben.

– Ja, det vet vi. Vi har ganska klart för oss hur det gått till. Tyvärr har vi inte tillräckligt med stöd för att gå till åtal, säger Lundqvist.

Fortfarande misstänkta

Sammanlagt har tre män anhållits misstänkta för att ligga bakom morden. I januari förra året anhölls en, sedan ytterligare en man i september och i förra veckan anhölls en tredje. Han försattes på fri fot tre dagar senare. Mannen, som tillhör ett kriminellt nätverk och är känd av polisen sedan tidigare, förnekar brott. De tre männen ska tillhöra samma gruppering och misstänks av polisen ha genomfört dådet tillsammans med ytterligare några personer.

– Jag vill inte gå in på vilka personer det är men vi har en ganska klar bild av precis hur man gjort, säger Stina Lundqvist.

Misstankarna mot mannen som nu försatts på fri fot kvarstår fortfarande, enligt Lundqvist.

– Samtliga är fortfarande misstänkta, säger hon.

”Frustrerande och ledsamt”

Hur känner ni kring att ni tror er veta vad som hänt – men inte kan bevisa det?

– Det är fruktansvärt frustrerande och ledsamt. Självklart hade vi velat ställa dem till svars, men vi fortsätter arbeta vidare, säger Lundqvist och tillägger:

– Vi har vissa förhör och tekniska utredningar som vi inte är klara med. Det handlar dels om bilen men också om telefontrafik som vi inte är klara med.

Hon uppmanar också folk som kan ha gjort iakttagelser att kontakta polisen på 114 14.

– Vi är i behov av folk som har sett saker. Det kan vara något som man inte tror är någonting men som kan vara väldigt viktigt. Det kan handla om små detaljer, säger Lundqvist.

Så många dödas varje år 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM