Tonåring utnyttjades sexuellt av färdtjänstförare – fick fortsätta köra

KRIM

Redan i juni fick färdtjänsten kännedom om att chauffören misstänktes för sexuellt ofredande mot en 17-årig flicka med en lindrig utvecklingsstörning.

Trots det fick han fortsätta köra – och misstänks drygt tre månader senare ha våldtagit en annan kvinna.

– Det känns så oerhört nonchalant att han fått fortsätta köra. För min dotter och oss så bildar det sår för livet, säger mamman till 17-åringen.

1 av 5 | Foto: LASSE ALLARD

I slutet av juni fick mamman till en 17-årig flicka larm från personalen på dotterns boende då de misstänkte att något hänt i samband med att flickan åkt färdtjänst. 17-åringen, som har en lindrig utvecklingsstörning och autistiska drag, hade färdtjänst från sin skola till boendet i Stockholmsområdet.

– När taxin kom en halvtimme försenad sprang hon ut ur bilen och betedde sig konstigt. Hon tittade inte på personalen och sprang in på sitt rum och stängde dörren. Senare under middagen ville hon inte äta och personalen hittade en stor påse godis på hennes rum. Till slut sa hon att hon fått den av chauffören, men att hon inte fick säga varför, utan att det var en hemlighet mellan dem och att han skulle bli arg om hon berättade, säger mamman.

Personalen på boendet anade oråd, och även flickans pappa försökte prata med henne om det inträffade.

– Hon var konstig och ville inte berätta först. Hon pratade om en hemlighet hon inte fick avslöja eftersom han skulle bli arg då och få sparken, säger mamman.

Flickan berättade sedan att färdtjänsföraren tagit på henne under färden och händelsen polisanmäldes.

– När vi anmälde i juni fanns redan en anmälan på honom, säger mamman.

Också den tidigare anmälningen handlade om sexuellt ofredande. Chauffören ska då, ett år tidigare, ha smekt en kvinna på hennes lår och kommit med sexuella uttalanden under en färdtjänstresa i Vällingby.

Togs inte ur tjänst – trots anmälan

Enligt färdtjänsten fick man kännedom om misstankarna mot mannen först i samband med att händelsen med den 17-åriga flickan anmäldes.

Men trots det togs chauffören inte ur tjänst förrän i november – efter att han blivit misstänkt för ytterligare ett sexuellt övergrepp i samband med en färdtjänstresa i oktober i Stockholmsområdet. Händelsen rubriceras som våldtäkt.

– Vi fick först kännedom om det här i slutet av juni och sedan dröjde det till oktober innan det agerades på det och vi vet inte varför det tog så lång tid, säger Jesper Pettersson, presskommunikatör på Trafikförvaltningen i Stockholms landsting.

Hur kommer det sig att han inte togs ur tjänst redan i juni?

– Det är en väldigt bra fråga som vi också ställer oss. Det verkar som att någonting mycket allvarligt har fallit mellan stolarna här, för den normala rutinen när vi får kännedom om sådana här saker är att vi kontaktar arbetsgivaren och att de tar personen som är misstänkt ut tjänst så fort som möjligt. Varför det inte har skett i det här fallet har vi inget bra svar på, utan det är någonting som vi håller på och tittar på nu, säger Jesper Pettersson.

Frederick Scholander, talesperson för Sverigetaxi, som den aktuella chauffören kört för, säger att färdtjänsten informerades om brottsmisstankarna först i november. Chauffören, som då satt häktad, hade då spärrats eftersom man inte kommit i kontakt med honom.

– Är det något sånt här jätteallvarligt vill vi ha informationen med detsamma så att vi kan vidta åtgärder som vi bedömer är nödvändiga. Och rutinen hos oss när en sådan här obehaglig sak dyker upp är att spärra föraren med en gång, så att han inte kan köra våra bilar, säger Frederick Scholander.

”Känns för jävligt”

I veckan faller domen mot chauffören som åtalats för två fall av sexuellt ofredande och ett fall av våldtäkt, som i andra hand rubriceras som sexuellt tvång alternativt sexuellt ofredande.

Mamman till den 17-åriga flickan är mycket upprörd över att chauffören har fått fortsätta köra – trots att man haft kännedom om brottsmisstankarna.

– Det känns för jävligt att en sådan här person har fått fortsätta att köra och kunna ge sig på personer som inte kan försvara sig. Jag känner att man tappar tron på mänskligheten, säger hon.

Enligt mamman har dottern berättat mer om händelsen ju längre tid som gått, men att det har varit väldigt svårt för dottern.

– Hon är 17 år, men mentalt är hon mellan fem och åtta år och förstår inte konceptet med sex, säger mamman och tillägger:

– Min dotter är så otroligt snäll och godhjärtad och hon vill ingen något ont och det gäller även en taxichaufför som har gjort henne illa. Hon är rädd att hon gjort så att han ska förlora jobbet och hon tror att det är hennes fel. Det är så fruktansvärt hur någon kan utnyttja det.

Nekar till misstankarna

Själv nekar chauffören till brottsmisstankarna.

Att brottsmisstankarna är kopplade till en färdtjänst ser åklagare Ann-Marie Green allvarligt på.

– Det är min uppfattning att det är extra allvarligt eftersom de här människorna har varit beroende av färdtjänst eller sjukresa för att ta sig till olika platser och att det då är en person med ett ansvarsfyllt uppdrag som utnyttjar det, säger Ann-Marie Green.

Vad är sexuella trakasserier? 02:05
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott