Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Mordmisstänkt flygvärd häktas för ytterligare brott – mot äldre kvinna

avJohanna Rapp

Den tidigare flygvärden misstänks ha mördat Zakeena genom att tända eld på huset där hon låg och sov.

Nu misstänks han för fler brott med samma tillvägagångssätt – denna gång riktat mot en kvinna i 70-årsåldern.

Flygvärden sitter nu häktad för mord, mordförsök och två fall av grov mordbrand.

På morgonen den 16 juli larmades räddningstjänst och polis till Ytterbyvägen i Rotebro med anledning av en kraftig brand som rasade i en radhuslänga. I huset låg 58-åriga Zakeena och sov. Hon avled till följd av skadorna hon fick i branden. En brand som polisen misstänker var anlagd.

En månad senare häktades en man i 25-årsåldern, misstänkt för mord och grov mordbrand. Enligt polisen har mannen en koppling till adressen – han ska även ha varit bekant med Zakeena, dock utan att ha haft någon närmare relation till henne.

Under tiden som mannen i 25-årsåldern suttit häktad har misstankarna mot honom stärkts: och nu misstänks han även ha begått ett liknande dåd, drygt två veckor efter det misstänkta mordet på Zakeena.

– Det är dels på grund av att den misstänkte är kopplad till båda adresserna men också på grund av tillvägagångssättet och tid på dygnet, säger Jacob van Rooij, polisens undersökningsledare.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Zakeena, 58, dog i brand i ett radhus – nu misstänks en flygvärd för mord.

Mordförsök på äldre kvinna

Det var vid klockan 05 på morgonen den 2 augusti som ett automatlarm gick i en lägenhet på Drabantstigen 11 i Sollentuna. När räddningstjänsten kom till platsen var branden fullt utvecklad – men man lyckades rädda kvinnan i 70-årsåldern som sov i lägenheten.

– Kvinnan i lägenheten är rörelsehindrad och kunde inte ta sig ut från lägenheten utan hjälp. När brandkåren kommer till platsen är lägenheten bara några minuter från att vara helt övertänd och kvinnans liv i stor fara, säger Jacob van Rooij.

Allteftersom utredningen fortskred började polisen misstänka att branden i lägenheten var anlagd – och man misstänkte att det var den häktade mannen i 25-årsåldern som låg bakom även den.

– Att han blev misstänkt även för det här brottet kom efter att vi utrett branden och uteslutit alla andra möjligheter än att det här var en anlagd brand. Därefter började vi titta på vem som kunde vara misstänkt och då kom vi fram till att den misstänkte personen för den andra branden även har anknytning hit, säger van Rooij.

Blev arbetsbefriad – dagen före brottet

Dagen innan branden på Drabantstigen 11, alltså den 1 augusti, hade mannen i 25-årsåldern blivit arbetsbefriad från sitt jobb som flygvärd – på grund av en utredning som arbetsgivaren inlett mot honom. Inte ens 24 timmar senare misstänks han alltså ha anlagt branden som nästan dödade kvinnan i 70-årsåldern.

I en personutredning har mannen i 25-årsåldern själv uppgett att hans plan, efter att han fått sluta på sitt jobb, varit att börja plugga på universitetet.

I stället sitter han nu häktad för mord, mordförsök och två fall av grov mordbrand. Brott som han själv förnekar. Han är sedan tidigare inte dömd för grov brottslighet utan förekommer i belastningsregistret för trafikförseelser, rattfylleri och snatteri.

Enligt polisen utreder man olika motiv till mordförsöket och mordet som den tidigare flygvärden misstänks för.

– Motivet är inte klarlagt, men vi har våra arbetshypoteser.

Söker vittnesmål från branden

Nu behöver polisen hjälp med vittnesiakttagelser från brandtillfällena: både branden på Ytterbyvägen morgonen den 16 juli samt branden på Drabantstigen 11, morgonen den 2 augusti.

– Vi vill få hjälp från personer som filmat eller fotat branden från Drabantstigen 11 och vid slänten ner mot Staffans väg innan och under tiden som räddningstjänsten arbetar på platsen kring 05 på morgonen, säger Jacob van Rooij och tillägger:

– Dessutom vill vi få in vittnesmål om en vit personbil som synts i området vid 04–05.30 på morgonen.

Har du uppgifter att lämna, ring efterlyst på 08-702 00 90 eller mejla efterlyst@tv3.se

ARTIKELN HANDLAR OM