Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Förföljde och våldtog sina offer – nu släpper polisen fantombild

Av: 

August Håkansson

KRIM

Våldtäktsmannen förföljde sina offer i flera kilometer på cykel. Sedan överföll, våldtog och misshandlade han dem.

Nu behöver polisen din hjälp – och släpper därför en fantombild på den misstänkte mannen till tv-programmet ”Efterlyst”.

– Den här typen av gärningsman kommer troligen att fortsätta, säger åklagare Ola Lavie.

”Efterlyst”, som har premiär i TV3 i kväll, torsdag, kan nu gå ut med ny information om våldtäktsmannen i Malmö.

Klockan är runt 02 på natten den 22 maj i år när en kvinna i 35-årsåldern är på väg hem på cykel i Malmö. På Nobeltorget möter hon en man som tar kontakt med henne.

När hon sedan fortsätter hemåt cyklar mannen flera gånger om henne. Han stannar till en sista gång på cykelvägen intill Amiralsgatan och säger något till kvinnan.

Då har han förföljt henne i runt 1,5 kilometer.

– Han frågar efter vägen på något sätt. Kvinnan blir lite irriterad på honom och säger: “Nu vill jag åka härifrån”, säger Ola Lavie, åklagare.

Misshandlas brutalt

Men mannen sliter ner kvinnan på marken och släpar henne upp i en dunge där han våldtar henne och misshandlar henne brutalt.

– Det är en livsfarlig situation hon befinner sig i vid det tillfället, säger Katarina Edgren Aldefors, kvinnans målsägandebiträde.

Vid ett tillfälle går gärningsmannen och hämtar kvinnans cykel som ligger kvar på cykelvägen. Han samlar även ihop några av hennes matvaror, för att sedan fortsätta övergreppet.

Till slut lämnar han platsen och kvinnan lyckas larma polis.

Förföljd i mer än tre kilometer

Mindre än två veckor senare, den 2 juni, är en kvinna i 25-årsåldern på väg hem från en fest. När hon befinner sig på Neptunigången vid Västra hamnen i Malmö vet hon inte att en man har förföljt henne på cykel – i mer än tre kilometer.

På cykelvägen kör han på henne.

– Hon tänker först att han har kört på henne av misstag. Men sedan kör han på henne en gång till, säger Ola Lavie.

Mannen misshandlar kvinnan svårt och släpar upp henne bakom en buske för att sedan våldta henne.

”Genomtänkt överfall”

Kvinnan har i efterhand beskrivit hur mannen under överfallet gått ut på cykelvägen, för att sedan komma tillbaka och fortsätta övergreppet.

– Överfallet uppfattas av målsäganden som genomtänkt, att det sker med en viss systematik och att hon inte har någon chans att ta sig därifrån, säger Katarina Edgren Aldefors.

Gärningsmannen lämnar platsen och kvinnan får hjälp av en förbipasserande.

Går ut med fantombild

Genom dna-prover har polisen kunnat bevisa att det rör sig om samma gärningsman vid båda överfallen.

I juni släpptes en övervakningsfilm till allmänheten, som visar hur mannen förföljer kvinnan i 35-årsåldern före det första överfallet i maj.

– Filmen gav en hel del tips. Men nu behöver vi mer hjälp, säger Ola Lavie.

Polisen väljer nu därför att gå ut med en fantombild till Efterlyst, som har premiär i TV3 i kväll, och Aftonbladet, i hopp om uppgifter som kan leda till ett gripande.

– Det är väldigt viktigt att få tag i den här personen. Det rör sig om grova brott och de här kvinnorna har blivit väldigt utsatta. Den här typen av gärningsman kommer troligen att fortsätta, säger Ola Lavie.


Känner du igen mannen eller har du andra uppgifter om händelserna? Mejla efterlyst@tv3.se eller ring 08-702 00 90. ”Efterlyst” har premiär på TV3 torsdag 30 augusti klockan 20.00.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu startar sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

LÄS VIDARE

Misstänkt överfallsvåldtäkt i Malmö intill cykelbana

ÄMNEN I ARTIKELN

Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Malmö

Sexualbrott

Våldtäktsman

Västra hamnen