Madsens brev till Kim Walls vän: ”Känner hennes ande”

Skådespelerskan Linda Hamilton i filmen Terminator 2 från 1991.
Ubåtsfallet – detta har hänt 01:58
KRIM

Kim Walls vän, journalisten May Jeong, har brevväxlat med Peter Madsen.

I ett reportage i Wired berättar hon om breven och försöken att ta reda på vad som hände med hennes vän.

Och hon skriver hur den mordmisstänkte Madsen vill träffa henne.

– Jag är din, skriver han till Jeong, enligt Wired.

I mars inleds rättegången mot Peter Madsen som står åtalad för att ha mördat journalisten Kim Wall på ubåten Nautilus. Mordet på Kim Wall har skakat både Danmark och Sverige och nyheten om det brutala mordet har även nått långt utanför Skandinaviens gränser.

Journalisten May Jeong vän till Kim Wall, har försökt ta reda på vad som egentligen hände med henne. I försöken att ta reda på det har hon bland annat skrivit brev till mordåtalade Peter Madsen.

I ett långt reportage publicerad av Wired berättar hon bland annat om brevet, något som Expressen var först i Sverige med att berätta om. Hon beskriver att hon förvånas över hur obrydd Madsen verkar vara och att han skriver om hur tråkigt han har det.

1 av 3 | Foto: AFP SCANPIX DENMARK
Peter Madsen misstänks ha mördat den svenska journalisten Kim Wall.

– Han beskriver hur han sett ”Terminator 2” i fängelset och han identifierar sig med Linda Hamiltons karaktär i filmen, skriver Jeong i reportaget i Wired.

Skriver om Kim Wall

Men Peter Madsen skriver också om Kim Wall.

– Han skriver att han tänker på Kim varje dag och att han kunde ”känna hennes ande på något sätt”, skriver May Jeong.

Hon förvånas också över den mordmisstänktes intima ton i breven och hon beskriver det som att det är som att han skriver till en gammal vän. Jeong berättar att han ger henne komplimanger för hennes språk och bjuder även in henne till att besöka honom.

– ”Vad är du? En berättare som försöker förstå? En terminator skickad för att avsluta mig? Utan undantag – vem du än är – är du välkommen, jag är din”, skriver Madsen i brevet.

Bodde 200 meter från verkstaden

Peter Madsen står åtalad för mord, brott mot griftefriden och för att ha förgripit sig sexuellt på Kim Wall. Åklagaren yrkar på att Peter Madsen döms till livstids fängelse. Madsen förnekar att han mördat Kim Wall, men erkänner att han styckat kroppen.

I mars förra året flyttade Kim Wall och hennes partner in i ett rum i ett kollektiv, som bara låg 200 meter från Peter Madsens verkstad. I kollektivet bodde musiker och konstnärer.

Det finns dock inga belägg för att Madsen och Kim Wall träffades tidigare. Men en boende i kollektivet har tidigare sagt till danska tidningen BT att Madsen brukade komma bort till kollektivet ibland.

– Han var en lugn och tyst kille som kom och satte sig vid bålet då och då, sa mannen.

Aftonbladet har sökt Peter Madsens försvarsadvokat.

Vem var journalisten Kim Wall? 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Kim Wall

Sverige