16-åring dömd för transvestitmord

Publicerad 2016-02-17

Den 54-årige mannen hittades död i hallen i sin bostad i Göteborg i somras.

Han var iklädd kvinnokläder och hade en orm virad runt halsen.

I dag dömdes en 16-åring för mordet.

När 54-åringens sambo kom hem och öppnade lägenhetsdörren såg han en död kropp i hallen. Först trodde han att det var en kvinna, då personen var klädd i kvinnokläder, med en filt virad runt huvudet. Flera knivar låg på golvet i lägenheten. Han kände på kroppen som var kall och sprang ut att ringa 112.

Spelade in mobilfilm

Den döde visade sig vara hans 54-årige sambo, som var svårt misshandlad. Runt hans hals fanns en död orm snurrad.

En mordutredning drogs i gång som slutade i att en 16-åring åtalades för mordet i slutet av förra året. Även en 19-åring som var med i offrets lägenhet åtalades för grovt skyddande av brottsling. Bådas dna och fingeravtryck säkrades på mordplatsen, 16-åringens dna återfanns även under offrets naglar.

Åklagarens starkaste bevis var en mobilfilm, som de två misstänkta försökt radera men som kunde återskapas.

I filmen syns offrets kropp och hur de två misstänkta plockar med sig saker från lägenheten. 16-åringen hörs ropa skällsord om den mördades mannens sexuella läggning.

”Trodde mannen var en kvinna”

16-åringen hävdade i rätten att offret försökt våldta honom och att han slog ner honom för att försvara sig. 16-åringen sa i förhör att han stod på gatan i centrala Göteborg i juni när en kvinna med långt, rött hår kom fram till honom. Kvinnan ska sagt att hon ville hjälpa ensamkommande flyktingbarn och erbjudit honom kläder, mat och någonstans att duscha.

Han ska ha följt med den rödhåriga kvinnan i hennes bil till dennes bostad i Bergsjön – där ska, enligt honom, 54-åringen slitit av sig peruken och gjort närmanden.

Dom: Sluten ungdomsvård

Pojken uppges ha brutit ihop i tårar under förhöret när han berättade att han slog ner 54-åringen med en flaska.

Han hävdade att det var självförsvar. Sakerna som han och 19-åringen tog med sig från offrets bostad ska han fått av mordoffret när de kom till lägenheten, var hans förklaring.

16-åringen hade uppgett flera olika identiteter samt födelsetider. Enligt hans egna uppgifter var han 15 år gammal när brottet begicks. Hans ålder bestämdes med hjälp av röntgenanalys och tingsrätten ansåg det "övervägande sannolikt" att han var 17 år men inte fyllda 18 vid gärningstillfället.

I dag meddelades domen i Göteborgs tingsrätt.

16-åringen döms till sluten ungdomsvård i fyra år samt utvisning på livstid, för mord, grov stöld samt stöld. Han döms även att betala skadestånd till mordoffrets anhöriga.

Tingsrätten konstaterade att att straffet för en vuxen skulle ha bestämts till livstids fängelse.

19-åringen dömdes för andra brott till till sluten ungdomsvård till tre månader samt utvisning i tio år.

Följ ämnen i artikeln