Misstänks ha lurat äldre kvinnor – greps

1 av 3

avCarl Hedlund

KRIM

En åldringsbrottsliga har gripits på bar gärning i Malmö efter en tids spaning. Polisen misstänker att ligan kartlagt sina offer genom offentliga register och misstänks ligga bakom ett 20-tal åldringsbrott i södra Skåne.

– De här brotten är otroligt fula och de ger sig på människor som är värnlösa i sina bostäder, säger Mattias Sigfridsson.

En liga som specialiserat sig på åldringsbrott greps efter en kortare tids spaning när de genomförde en stöld hos en äldre kvinna. Ligan består av två män i 35 och 40-årsåldern och en kvinna i 35-årsåldern som alla döms för liknande brott tidigare.

Polisen kom dem på spåren redan i slutet av sommaren när de såg att tillvägagångssättet i en serie stölder liknande varandra. En av gärningspersonerna ringde på dörren och utgav sig för att vara från hemtjänsten, en annan smög sig in i lägenheten och en tredje höll vakt. I stölderna kom de över värdesaker och kontanter från sina offer.

Polisen misstänker att trion använde sig av officiella register, för att kartlägga boende i områdena innan de valde ut sina offer. Främst är det kvinnor i 90-årsåldern som bor ensamma och som är beroende av hemtjänsten som blivit utsatta.

– De här brotten är otroligt fula och de ger sig på människor som är värnlösa i sina bostäder. Det får ju väldigt stora konsekvenser för de här brottsoffren som kommer få svårt att släppa in okända personer i sina lägenheter, alltså hemtjänsten, vilket försvårar deras vardag i framtiden säger Mattias Sigfridsson, sektionschef polisens utredningsenhet.

Under spaningen misstänker polisen att ligan genomfört tre fullbordade stölder och flera försök. Sammanlagt tror man den häktade trion ligger bakom ett 20-tal ärenden, bland annat i Falsterbo-Skannör och Höllviken, där signalement och vittnesmål överensstämmer med ligan. I husrannsakan har polisen även beslagtagit kläder och andra föremål som de kan knyta till en del av brotten.

– Bevisläget för de brott som vi var med spaningsmässigt är mycket gott. I det sista ärendet är de mer eller mindre inne i lägenheten när de grips och har stöldgods från lägenheten på sig, säger Mattias Sigfridsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott