Polis stal vapen och smugglade droger – får tre månaders fängelse

KRIM

Han stal vapen, smugglade amfetamin och förvarade dopingmedel hemma – samtidigt som han jobbade som polis.

I dag dömde Umeå tingsrätt mannen till tre månaders fängelse.

Brotten begicks mellan 2011 och 2014, när mannen i 30-årsåldern jobbade som polis i Umeå och Sundsvall. Han döms bland annat för att vid flera tillfällen ha smugglat amfetamin i brev via Arlanda flygplats. De två vapnen han stulit från sina kollegor förvarade han hemma och behöll i flera år. Enligt domen tog han dom för att han kände sig hotad av kriminella.

Förvarade narkotika i spisen

I lägenheten hittades inte bara vapen i olika lådor utan också amfetamin, testosteron och andra dopingklassade medel. Själv har han sagt att han led av sömnproblem och därför behövde preparaten.

Polisen dömdes för narkotikasmuggling, dopingbrott, stöld och vapenbrott. Tingsrätten skriver i sin bedömning att under normala omständigheter skulle påföljden vara 8 månaders fängelse, men på grund av mannens psykiska hälsa, som ska vara en förklaring till innehavet av doping och droger, skulle straffet sänkas till sex månader.

Kritik mot interna utredningar

Polismyndighetens personalansvarsnämnd har också meddelat att polisen skulle bli av med sin anställning, och därför bestäms straffet slutligen till tre månaders fängelse.

Dennis Töllborg, professor i straffvetenskap, kritiserar polisens arbete med att utreda sig själv.

– Vi når inte ens upp till minimikraven, det hade varit bättre att avskaffa internutredningen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Umeå

Sundsvall