Dubbelmordet i Kista - mamman lämnade rättssalen

avJohanna Bäckström Lerneby

KRIM

När åklagaren varnade för blodiga bilder, lämnade mamman till den skjutne gängledaren rättssalen.

– Hon vill ju både vara med här, men samtidigt vill hon slippa veta. Det är en svår krock för henne, sa föräldrarnas målsägandebiträde Björn Sandin.

1 av 2 | Foto: P-O Sännås

Det var en spänd stämning i säkerhetssal fyra i Solna tingsrätt när rättegången i målet om dubbelmordet i Kista inleddes idag. Det var 8 mars som två män sköts till döds med tre skott i huvudet i en bil. En 30-årig man, som kände dem, är åtalad. En stor uppslutning av vänner och anhöriga till huvudpersonerna var på plats rättssalen. Åklagare Alexandra Bittner drog sin sakframställan och när hon visade bilder och beskrev, hur hon menar, att den misstänkte 30-åringen mördade sina offer så varnade hon innan.

– Det kommer förekomma en hel del blod på bilderna som nu kommer att visas. Så om man inte vill se det så ska man vara förberedd, sa hon åklagaren.

Då brast det för en av de mördades mammor. Hon satt svartklädd, snett mitt emot den som, enligt åklagaren, sköt hennes son i huvudet. Hon torkade tårarna med en vit servett.

När bilderna på den blodiga bilen och hennes sons keps på förarsätet visades lämnade hon rättssalen.

– Hon mår fruktansvärt dåligt, sa hennes målsägandebiträde Björn Sandin efteråt.

Ha sa att mamman både vill vara på plats för att se och höra allting med egna ögon och öron, samtidigt som hon inte vill ha detaljer. Det är dubbelt.

– Det blir en krock för henne, sa Björn Sandin.

Kriminella nätverket Lejonen

När mamman lämnade salen grät hennes vänner och anhöriga på åhörarplatsen.

Hennes son pekas ut som en ledare i kriminella nätverkat Lejonen och har under åren förekommit i flera polisutredningar, både som gärningsman och brottsoffer.

– Men han är också en son och en bror, sa Björn Sandin.

Den misstänkte 30-åringen nekar till brott. I förundersökningen har han valt att vara tyst och inte svara på polisens frågor.

– Han är livrädd för sin och sin familjs säkerhet. Och med tanke på hur det gick till i Hallonbergen kanske han har fog för det, sa hans advokat Peter Dahlqvist.

Imorgon vittnar 30-åringen. Om han väljer att vara tyst även då återstår att se.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kista

Brott