Södertälje

Stor härva avslöjad: Ledare, mäklare och banktjänsteman gripna

Kopplas till Södertäljenätverket

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

Polisen har i dag sprängt en omfattande bedrägerihärva i Södertälje.

En högt uppsatt person i ett kriminellt nätverk misstänks med hjälp av en mäklare och en banktjänsteman ha kunnat genomföra bland annat fastighetsaffärer för hundratals miljoner kronor.

Genom bulvaner och pengar under bordet har affärer som annars inte skulle godkänts kunnat genomföras.

Rapporteringen om kriminella klaner i Sverige uppmärksammades stort i höstas.

Polisen hävdade att nätverken använder sig av så kallade ”möjliggörare” för att stärka sina maktpositioner, och infiltrera olika myndigheter eller kommuner för att till exempel få ansökningar godkända.

I polisens hemliga rapport, som Aftonbladet i september kunde avslöja, pekades Södertäljenätverket ut som det familjenätverk och klan som mest framgångsrikt lyckats knyta till sig infiltratörer. Personer som bland annat satt på strategiskt viktiga positioner inom Södertälje kommun kunde ordna så att släktingar fick bidrag, samt att nätverket kunnat få in bidrag, enligt rapporten.

Nu kan Aftonbladet avslöja att polisen lyckats spränga en härva på en omfattande nivå där en högt uppsatt person i Södertäljenätverket ses som huvudman i ärendet. Samma person pekades ut som en tongivande aktör i polisens klanrapport.

Mäklaren som är misstänkt för att ha agerat som medhjälpare i härvan.

En av Sveriges största banker

I vintras ska polisen ha börjat nystat upp hur klantoppen enligt misstankarna ska ha styrt brottshärvan och den kriminella verksamheten, uppger källor för Aftonbladet.

Ledaren, som är en man i 40-årsåldern, tros enligt polisens underrättelseuppgifter ha tillgångar på närmare en halv miljard kronor, även utomlands. Han ska vara på polisens ”topp fem-lista” över de mest prioriterade personer i en nationell insats för att bryta sönder organiserad och grov brottslighet i Sverige.

Enligt offentliga uppgifter hos Skatteverket ska han dessutom ha tjänat över 700 000 kronor de senaste tre åren.

En tidigare utredning gjord av polisens underrättelseverksamhet ska ha kommit fram till att mannen har den största kriminella kapaciteten i landet, enligt Aftonbladets uppgifter.

I härvan som polisen nu lyckats spåra upp misstänks han ledaren använt sig av flera inflytelserika så kallade möjliggörare. Två personer ska enligt Aftonbladets källor ha haft en särskilt betydande roll:

  • Den första är en man i 40-årsåldern som i många år jobbat som mäklare, och även varit chef för ett mäklarkontor. Fram till för några månader sedan är han inte längre en registrerad mäklare, enligt fastighetsmäklarregistret.
  • Den andra är en kvinna i 45-årsåldern. Hon ska i nästan tio år ha varit anställd på en av Sveriges största banker. De senaste månaderna har hon, enligt egna uppgifter, jobbat på ett privat konsultföretag. Hon greps tidigt i utredningen, men släpptes senare på fri fot, enligt Aftonbladets uppgifter.

”Manipulerat affärer och beviljat lån”

Polisens spaningsarbete och kartläggning visar enligt Aftonbladets uppgifter hur mäklaren och banktjänstemannen samarbetat tillsammans med ledaren för att få igenom bland annat fastighetsaffärer.

Utredarna ska i detalj ha lyckats få fram hur upplägget och tillvägagångssättet sett ut. Genom den inre spaningen ska man ha sett hur de bland annat använt sig av bulvaner och manipulerat affärerna.

Den kvinnliga banktjänstemannens roll ska, enligt polisens misstankar, ha varit att bevilja lån som banken annars skulle ha nekat. Utredningen ska också visa att kvinnan fått pengar ”under bordet” från ledaren och mäklaren, något som tros ha varit en ersättning för att godkänna lånen.

Tillsammans misstänks de ha hanterat belopp i mångmiljonklassen och ett stort antal bostäder.

Bevisningen mot personerna beskrivs av Aftonbladets källor som god. Man ska bland annat ha säkrat chattkonversationer som bevisar hur de olika parterna agerat och gått till väga.

Flera gripna i gryningsräder

Polisen slog klockan 06 på tisdagen till, i en samordnad insats, mot en rad adresser i Stockholms län. Sex personer greps och är nu anhållna, enligt domstolshandlingar.

De misstänkta har fått en advokat och förhör kommer att hållas under dagen, uppger tingsrätten.

Brottsmisstankarna mot de sex anhållna personerna är grov näringspenningtvätt, och misstänks ha pågått sedan i början på januari 2019. Enligt Aftonbladets uppgifter utreddes mäklaren och banktjänstemannen inledningsvis för bland annat grov trolöshet mot huvudman och för att ha tagit emot mutor.

Aftonbladet har sökt den lokala bankchefen, som inte gått att nå. Kontorschefen på företaget som mäklaren tidigare jobbat på säger:

– Jag har verkligen ingenting som jag kan säga. Jag vet överhuvudtaget inte vad som har hänt.

Polisens mediacenter i Stockholm hänvisar alla frågor om morgonens insats till Ekobrottsmyndigheten.

Aftonbladet har försökt kontakta åklagaren som leder utredningen, men utan resultat. En pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten uppger dock att de inte kan kommentera ärendet, men att ”ett pressmeddelande kommer gå ut senare under dagen”.

På eftermiddagen bekräftade man att det har varit ett ”stort tillslag mot grov organiserad brottslighet i Södertälje” och att alla de sex misstänkta har ”kopplingar till bolag inom bland annat fastighetsbranschen”.

Ett 50-tal tjänstemän från de inblandade myndigheterna har deltagit i utredningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Rapport: Här har klanerna sitt ursprung

ÄMNEN I ARTIKELN

Södertälje

Stockholm

Kriminella nätverk

Ekobrott

Brott

Ekobrottsmyndigheten

Fastighetsmäklare