Krim

Misshandlade biltjuv - friades i tingsrätten - döms i hovrätten

Av: 

Eric Tagesson

KRIM

Tingsrätten friade helt den 39-årige man som med en mopedhjälm svårt misshandlade en biltjuv.

Nu har hovrätten sagt sitt - och dömer mannen till fem års fängelse.

Dessutom ska han betala över 1,5 miljon till sitt offer, som är blev svårt invalidiserad.

Det var i början på oktober 2015. Den nu dömde mannen och en kamrat var på väg hem efter att ha varit på krogen i Haninge, när de hörde hur glas krossades.

De sprang i riktning mot ljudet och kom fram till en röd Mercedes, men en krossad bakruta. I bilen satt en man i 40-årsåldern, iförd en mopedhjälm.

Tumult uppstod mellan den misstänkte biltjuven och den 39-årige mannens kamrat. Enligt 39-åringen tog han därför upp sin telefon för att ringa 112. Då gav sig tjuven på honom istället, och slog honom i huvudet.

Angrep med busshammare

39-åringen slog, säger han, tillbaka och träffade hjälmen som tjuven hade på sig, men direkt där efter tog av sig. I handen hade tjuven en så kallad busshammare. Detta fick 39-åringen att plocka upp hjälmen och svinga den flera gånger mot tjuven, som träffades och föll till marken.

Sedan ringde han 112. Han sa att han och hans kamrat blivit attackerade, att de gripit en person som nu var svårt skadad, och att han handlat i nödvärn.

I de första förhören uppgav mannen att han slagit tjuven ett par gånger när han stod upp, och ytterligare en gång efter att han fallit till marken, något han tog tillbaka vid rättegången.

Friades av tingsrätten

Tingsrätten menade att även om han slagit den liggande tjuven, vilket bevisades av den tekniska undersökningen, så agerade han i nödvärn, och kunde svårligen besinna sig. Därför friades mannen helt.

Men domen överklagades, och hovrätten har nu dömt 39-åringen till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel. Han ska också betala 1,5 miljoner i skadestånd till biltjuven, som fick mycket svåra skallskador, och har en invaliditet som idag beräknas till 99 procent.

Fem års fängelse

Hovrätten menar att det sista slaget, det när biltjuven låg ner, inte faller inom ramen för nödvärnsrätten.

Angreppet på honom från biltjuven hade då upphört och våldet som han utövade därefter var ”uppenbart oförsvarligt”. Som förmildrande omständigheter tar hovrätten upp att 39-åringen själv angreps och att han själv kontaktade polisen. Därför stannar straffet vid fem års fängelse.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: