Aftonbladets kartläggning Nätverken i 5 punkter

Med rekordmånga dödsskjutningar i år har gängkriminaliteten blivit en av de största samhällsfrågorna i Sverige.

Aftonbladet har kartlagt 1077 personer som polisen pekar ut som kopplade till de kriminella gängen i Stockholm – den mest våldsdrivande regionen.

Det här är kartläggningen Nätverken – i 5 punkter:

  1. Via flera källor har Aftonbladet under 2022 kunnat ta del av hemliga polisuppgifter över utpekade gängmedlemmar i Stockholm och vilka nätverk de tillhör. Aftonbladet har sedan detaljkartlagt varje enskild individ. Totalt handlar det om 1077 personer och 40 kriminella nätverk.
  2. Kartläggningen visar hur minst 21 av årets hittills 27 dödsskjutningar i Stockholm kan kopplas till de kriminella nätverken.
  3. Aftonbladets kartläggning visar även hur minderåriga utnyttjas för att begå grova våldsbrott. De unga som utnyttjas av gängen har sedan Aftonbladets förra kartläggning blivit fler. 92 av de kartlagda är 18 år eller yngre. Ett 50-tal är minderåriga. Och deras roller har förändrats. Från att spana efter polisen och förvara droger och vapen – till att bli de som faktiskt skjuter.
  4. Kartläggningen visar hur kvinnor bedöms få allt mer aktiva roller i nätverken. Flera utredningar visar hur de gömmer vapen och sprängmedel och hjälper till att frakta och sälja droger. Vid enstaka tillfällen misstänks kvinnor varit inblandade i mord och mordförsök.
  5. Mer än hälften av de kartlagda saknar beskattningsbar inkomst. Många utpekade gängkriminella går på bidrag från Försäkringskassan. 411 har skulder till staten på totalt 82 miljoner kronor.

Nätverken – läs hela granskningen här

Publisert:

LÄS VIDARE