Opererade näsan under semestern – åtalas för bedrägeriförsök

KRIM

Kvinnan begärde ersättning för en akut näsoperation under utlandssemestern.

Men försäkringsbolaget vädrade fuffens och anlitade en privatdetektiv.

Hen snokade fram fakta som ledde till att kvinnan nu åtalas.

1 av 2 | Foto: REUTERS
Genrebild.

Enligt stämningsansökan som lämnades i dag i Göteborgs tingsrätt misstänks den nu 20-åriga kvinnan för försök till bedrägeri.

När hon kom från en semesterresa utomlands 2015 begärde hon att försäkringsbolaget betalar ut de 18 500 kronor som hon uppgav hade betalat för en operation i samband med en akut skada under vistelsen utomlands.

Kvinnan, som nekar till brott, uppgav för försäkringsbolaget att hon en tidig morgon ”lekte och sprang i trappan med en kusin”. Enligt försäkringsbolagets protokoll ska kvinnan berättat att hon ”sprungit framför kusinen och när hon vände sig om hade han armbågen uppe och slog till henne över näsan av misstag så att hon föll ner för trappan och fick åka akut in till sjukhuset eftersom näsan blödde kraftigt”.

Anlitade privatdetektiv

Men försäkringsbolaget anade oråd och gjorde en egen utredning.

Man anlitade bland annat en privatdetektiv i staden där kvinnan var på semester och opererade sig.

I december i fjol fick kvinnan ett brev från försäkringsbolaget som nekade henne ersättningen och upplyste henne om att hennes ärende kommer att polisanmälas som misstanke om försök till bedrägeri:

”Anmärkningsvärt är det att vid en kontroll av det aktuella sjukvårdsinrättningen, som du refererat till, så visar det sig att det saknas akutmottagning”, står det bland annat i brevet.

Detektiven hade letat upp läkarens och dennes sekreterare och fick fram att kvinnan varit på konsultation hos kirurgen dagen innan ”olycksdagen” , samt rapporterade att klinikpersonalen uppgav att kvinnans operation inte var akut utan frivillig och planerad näsplastik.

I slutet av juli delgavs hon misstanke om brott.

Enligt åtalet riskerar kvinnan, om hon döms, även att betala cirka 14 000 kronor till försäkringsbolaget som ersättning för detektivens arbete och översättningen av patientjournalen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bedrägeri

Brott