”Dagboken” skrevs långt efter mordet

Rolf Sandberg är hårt kritiserad för hur han ledde förundersökningen om mordet på fyraårige Kevin.

I dagens Expressen visar han upp ”dagboksanteckningar” från de utpekade pojkarnas pappa - som han menar styrker att pojkarna var gärningsmän.

– Det visar hur lite respekt Sandberg har för sanningen - och för familjen. För det finns ingen dagbok, säger Dan Josefsson, som gjort dokumentären i SVT.

Två av tre delar av ”Dokument inifråns” dokumentär om Kevin-fallet har nu sänts på SVT. I de två första delarna har man bland annat kunnat berätta att de två pojkar, 5 och 7 år gamla, som 1998 pekades ut som Kevins mördare själva inte har några minnen av att de skulle ha dödat Kevin. I stället, visar dokumentären, växte deras berättelse fram genom många och långa förhör, där ledande frågor ställdes.

Av de förhör som visats med pojkarna framgår att de flera gånger ändrar sina uppgifter och hur de pressas hårt, trots din ringa ålder.

Försvarar utredningen

I en intervju i Expressen i dag försvarar förundersökningsledare Rolf Sandberg sin utredning. Han menar att SVT:s granskning är kraftigt vinklad och att de undanhållit det som talade för pojkarnas skuld.

– Jag trodde de var mer seriösa, säger han till Expressen.

För att bevisa detta låter han tidningen ta del av delar av den sekretessbelagda utredningen.

I artikeln står att Rolf Sandberg ”räcker fram barnens pappas dagboksanteckningar om morddagen”.

I dem står, skriver Expressen, att ”barnen kom hem, den äldste av dem blöt, och berättade att Kevin låg och flöt. Christian hade ritat en teckning över var i vattnet fyraåringen låg.”

Det står också att den ”äldre pojken hade stora ögon och var ”likblek av skräck”.

– De visste hela tiden om hela förloppet. Jag tror att föräldrarna hörde av sig till oss så många gånger för att de var rädda att informationen skulle komma till oss på andra vägar, säger Rolf Sandberg till Expressen.

Men anteckningarna som Rolf Sandberg visade upp för Expressen är inte alls några dagboksanteckningar från morddagen.

Det är anteckningar, skrivna två månader senare, av pojkarnas pappa på den psykiatriska avdelning han vistades, medicinerad med narkotikaklassade preparat.

– Sandberg ”glömde” visa Expressen de första sidorna, där det framgick att de skrevs sent på natten mellan den 18 och 19 oktober, säger Dan Josefsson som läst förundersökningen, och har tillgång till anteckningarna.

Mådde psykiskt dåligt

Han säger att pojkarnas pappa Weine under en lång tid hade brutits ned och mådde psykiskt mycket dåligt. Under tiden han vårdades för sina besvär bad han att få träffa sina pojkar, men polisen stoppade detta, enligt Dan Josefsson.

– Han blir i princip utpressad av polisen att skriva det här, säger Josefsson.

– Anteckningarna från oktober är exempelvis första gången den här påstådda teckningen nämns. Trots alla förhör som tidigare hållits.

Enligt Josefsson förhörs pappan flera gånger under tiden han vårdas för sina psykiska problem.

– De vill få honom att tro på historien som de själva tvingar i hans barn, säger Josefsson.

Minns inte anteckningen

I dag säger pappan till SVT att han inte ens minns att han skrivit anteckningen.

– Han har varit desperat, och fabulerat ihop det här. Vi kommer i tredje delen visa hur polisen knäckte hela familjen.

– Det har de gjort med helt vidriga metoder.

Dan Josefsson säger att det faktum att Rolf Sandberg i Expressen påstår att det rör sig om ”dagboksanteckningar” är ”fruktansvärt allvarligt”.

– Han har lurat Expressen genom att inte visa dem första sidorna. Det är en demonstration av hur lite respekt han har för sanningen.

Advokat Thomas Olsson är de båda pojkarnas försvarare. Han står i regelbunden kontakt med familjen, och bekräftar att det Sandberg visat upp i Expressen inte alls är några dagboksanteckningar.

– Pappan blev väldigt illa berörd av det Rolf Sandberg påstod i Expressen, säger han.

Aftonbladet har sökt Rolf Sandberg för en kommentar.

Fotnot: Sista delen i dokumentären sänds på onsdag klockan 20.00 i SVT1.

Publisert:

LÄS VIDARE