Östermalm

Grabbkväll med ostron och kaviar slutade med mord

Av: 

Johanna Hellsten

KRIM

Grabbkvällen började med champagne, ostron och och flera linor kokain.

Den slutade med att en man i 40-årsåldern misstänks ha huggit ihjäl sin kompis – inför sin kollega.

I dag inleddes rättegången.

– Vi var ju polare, tre bra polare. Därför är det här så sjukt för mig, säger den mordmisstänkte i förhör.

De tre kollegorna och barndomskompisarna skulle ha en grabbkväll efter jobbet. De tog en gemensam taxi från Östermalm till Södermalm i Stockholm den 11 november.

De köpte champagne av märket Pol Roger och en flaska Hendricks gin på Systembolaget och gick hem till en av männens vindsvåning där de åt ostron, rårakor och iransk kaviar samt gåsbröst.

Där tog de också kokain, rökte cannabis och ska även ha tagit MDMA, en form av ecstacy.

Men kvällen fick ett abrupt slut för vännerna, som alla är i 40-års åldern. En av männen knivhöggs med en japansk kockkniv rakt i bröstet och dog.

– Vi hade precis pratat om hur trevligt vi hade det, säger den av vännerna som blev vittne till händelsen.

Även den misstänkte berättar om kvällen i polisförhören. Båda är överens om att det är en kul och trevlig kväll. De tre lyssnar på musik, dansar, och till och med kramas. De skickar bilder och meddelanden till offrets bror som inte kunde vara med, och får svaret ”mys”.

Oklart motiv

Personer från landets mäktigaste familjer och personer med uppdrag åt hovet har hörts i mordutredningen. Ingen – varken vänner, bekanta, kollegor, ex-fruar eller släktingar – kan förstå det som sedan hände.

Ingen har något tydligt motiv till att kvällen slutade i ett misstänkt mord. ”De var ju vänner”, är en återkommande kommentar till utredarna.

Till och med taxichauffören som körde de tre vännerna tidigare under kvällen berättar om hur trevligt de verkade ha och hur de tjoade och skrattade.

Mannen som plötsligt såg sin ena kollega knivhugga den andra var vid de inledande förhören svårt chockad.

”Jättekonstigt”

Inte heller senare har han kunnat förstå vad han varit med om.

– Det kom från ingenstans. Han bara ”nu förstår jag, eller hur din fitta, du ska dö” och så bara höll han en kniv i handen och högg. Sedan slog han honom i ansiktet.

Förhörsledare: De tjafsade inte innan?

– Nej, nej. Vi hade en trevlig kväll, jättekonstigt.

Vittnet blev oerhört rädd och sprang ut och larmade 112.

”Håller på att bli knäpp”

Den misstänkte mannen greps på plats och har i förhör berättat att han trott att offret plötsligt blivit någon annan person.

– Jag känner att jag håller på och bli knäpp, för att jag vet inte ens själv vem fan jag är. Vi har haft en trevlig kväll. Så har jag fått för mig att XX har varit någon annan. Och sen så har det varit lite handgemäng, alltså att jag skulle på honom och slåss. För att han var ond, han var inte XX. Han var någon annan ond människa.

”Ledsen att han är borta”

– Jag är inte en sådan människa, jag har aldrig hamnat i bråk. Jag har aldrig … inget otalt mot någon liksom. Skulle aldrig vilja döda, framförallt inte XX liksom. Vi var ju polare, tre bra polare som var hemma med varandra. Därför är det här så sjukt för mig liksom.

I förhör upprepar han att han inte haft någon vilja att skada sin vän och kollega.

– Och jag är fruktansvärt, fruktansvärt, ledsen för att han är borta. Jag lider med hans barn, hans bror, hans mor, hans far. Och det är viktigt för mig att det kommer fram, att jag har aldrig, aldrig haft som avsikt att göra honom illa.

Rättegången inledd

Under tisdagen inleddes rättegången i sal 19 i Stockholms tingsrätt mot mannen. Han var klädd i en ljus skjorta när han berättade om kvällen och tiden därefter.

– Jag mår så dåligt. Att jag skulle vara misstänkt för mord, det går inte att ta in.

Han förnekar mord och menar att han inte någon gång, innan eller under kvällen, haft en tanke på att skada någon och inte haft uppsåt att döda.

– Jag har inget minne av att jag huggit med kniven, sa han i rätten.

Flera vänner, kollegor och släktingar var på plats i rätten, och det var känslosamt för många.

– Det här är förjävligt, sa vännen, och vittnet till händelsen, under rättegången.

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Man knivhuggen till döds i Stockholm
Publisert:

LÄS VIDARE

LISTA: Alla mord som drabbat Sverige 2016

ÄMNEN I ARTIKELN

Östermalm

Södermalm

Stockholm

Brott