Falska poliser rånade flygplats – kom över guld för 100-tals miljoner

avKlas Widestrand, Petter J Larsson

Publicerad:

Flera beväpnade rånare slog till mot flygplatsen i São Paolo i Brasilien.

Med hjälp av en falsk polisbil och en kidnappad anställd tog de sig in och hotade till sig guld till ett värde av nära 300 miljoner kronor.

Rånarna är fortfarande på fri fot.

Det var i torsdags som godsterminalen vid flygplatsen i São Paolo utsattes för en av de största rånkupperna i Brasiliens historia.

Enligt CNN ska de åtta rånarna ha använt sig av två pickup-bilar med falska polisdekaler.

När de hade nått sitt mål hoppade fyra maskerade personer, varav minst en var beväpnad med gevär, ut från bilarna.

750 kilo

Därefter tvingade man personal på plats att lasta in cirka 750 kilo guld och andra ädelmetaller till ett värde av motsvarande minst 285 miljoner kronor i fordonen med hjälp av två gaffeltruckar.

Rånarna flydde sedan i de falska polisbilarna, som hittades i östra São Paulo, där de bytt till pickupbilar som målats om från dess ursprungliga svarta färger. Totalt användes fem flyktbilar.

Tog anställd som gisslan

Polisen misstänker att rånarna kan ha haft tillgång till intern information från flygplatsen. Enligt Globo hade en anställd på flygplatsen och hans familj tagits som gisslan kvällen innan – och tvingats dela information som kunde leda rånarna till rätt plats vid rätt tidpunkt.

– Vi känner till din arbetsuppgift på flygplatsen, det är därför vi kommer att överlämna dig. Vi vill att du tar oss till guldlasten, att vi vet att den kommer att komma, att den kommer att anlända den dagen och den tidpunkten, sa den anställde att kidnapparna sagt till honom, enligt Folha.

Tredje största stölden i landets historia

Efter rånet släpptes den anställde och hans familj. Ingen kom till skada i samband med rånet.

Enligt Globo är bytet det tredje mest värdefulla som stulits i brasiliansk historia.

Ingen har gripits för stölden. Polisen utreder om rånet kan ha något samband med en miljonstöld på Viracoposflygplatsen i Campinas, som också ligger i delstaten São Paulo, i fjol.

Fem spektakulära rån i Sverige 00:50
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott