Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot SVT-journalisten

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två andra medarbetare dömdes för människosmuggling i tingsrätten – efter att ha hjälpt en 15-årig pojke att ta sig till Sverige.

Nu fastställer hovrätten tingsrättens dom.

Foto: AFTONBLADET

Fredrik Önnevall, 43, och två medarbetare till honom hjälpte en 15-årig syrisk pojke som satt fast i Grekland att ta sig till Sverige. De träffade pojken när de arbetade med inspelningen av dokumentärserien ”Fosterland”.

En privatperson anmälde teamet för människosmuggling efter att serien sänts i SVT. I februari dömde tingsrätten Fredrik Önnevall och kollegorna för människosmuggling till villkorlig dom och samhällstjänst i 75 timmar.

Åklagaren hade istället yrkat på fängelse i tre månader. Enligt åklagaren bestod brottet i att de hyrt en bil och transporterat pojken en sträcka, betalat en del av resan, bestämt resväg och även ledsagat honom under resan.

Enligt Malmö tingsrätt hade de hjälpt pojken på ett sätt som klassas som människosmuggling – även om rätten såg det som uppenbart att de hjälpt pojken av rent humanitära skäl.

Fastställer tingsrättens dom

Fredrik Önnevall sa i samband med tingsrättens dom att man skulle överklaga till hovrätten.

Under måndagen fastställde hovrätten tingsrättens dom.

Hovrätten resonerade som tingsrätten och menade att SVT-medarbetarna uppsåtligen hjälpte pojken at ta sig till Sverige och att deras handlande inte är straffritt med hänvisande till humanitära skäl. Därför ska brotten rubriceras som människosmuggling av normalgraden, enligt hovrätten.

– Förhållandena i Grekland var mycket besvärliga för pojken men det fanns möjlighet att söka asyl i flera länder med ett fungerande asylsystem som teamet passerade under sin resa till Sverige, säger hovrättspresidenten Lennart Svensäter enligt ett pressmeddelande.

Också åklagarsidan hade överklagat domen och yrkat på att hovrätten skulle bestämma påföljden till fängelse.

Publicerad:

LÄS VIDARE