Åklagare och familj levde under dödshot – nu döms man till fängelse

KRIM

En 22-årig man döms till två och ett halvt års fängelse för att ha hotat en vice chefsåklagare. Mannen har skickat flera brev där han uppmanade kompisar att döda den åklagare som ledde ett ärende mot honom. Nu berättar den drabbade åklagaren om hur hoten påverkat hennes liv.

–  Det jag upplevde som jobbigast är att det drabbade mina barn och min man i deras vardagsliv, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell. 

1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

I slutet av 2014 inträffade flera bombdåd i ett bostadsområde i Rosengård, Malmö. Sprängningarna riktades mot bostadsbolaget Victoria Park och var en hämnd för att bolaget tvingat en familj att flytta. 

En 20-årig man dömdes till två och ett halvt års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse och två andra yngre personer dömdes till ungdomsvård för delaktighet. 20-åringens mamma satt även hon anhållen en tid men släpptes. 

Under tiden som 20-åringen satt häktad skrev han ett stort antal brev till vänner. I breven uppmanade han sina vänner att ta hämnd och att döda vice chefsåklagare Jenny Lindell och åklagare Neela Frisell – som var de som arbetade med fallet. 

Fick akut skydd

Hoten bestod bland annat av citat som ”One shot, one kill, what’s the deal” en textrad av rapparen 50 cent. Samt hot om att han själv och hans vänner skulle ta hämnd för att åklagarna häktat honom och gripit hans mamma. 

Polisen ansåg att hoten mot Jenny Lindell och hennes familj var så allvarliga att hon sattes under akut skydd. Hon fick skyddad identitet och bevakning.

– Jag har arbetat som åklagare i 20 år och är ganska härdad. Jag har blivit hotad många gånger men det har aldrig varit så hotfullt och jobbigt som den här gången, säger hon.

Hoten kom till polisens kännedom eftersom alla brev från häktade granskas. Vid den tidpunkten var det också Jenny Lindells uppgift att gå igenom de brev som 20-åringen skrev.

– Generellt sätt får vi läsa mycket brev och de är alltid hårt skrivna. Men här var det så tydligt att man gick över alla gränser och lite till, säger Jenny Lindell. 

Har fått förhållningsregler

Under fem månader levde Jenny Lindell och hennes familj i skräck. De var begränsade i sin vardag och kände en otrygghet i sitt hem.

– Polisen var rädd för att de skulle göra något i mitt hem. Det var det som man var rädd för. På arbetsplatsen har vi bra skydd, säger Jenny Lindell och fortsätter:

– Det känns ju inte så bra att någon som misstänks ha sprängt bostadshus riktar hot mot dig. 

Exakt hur familjen fick skydda sig och vilka åtgärder som sattes in kan Jenny Lindell inte berätta – det skulle röja polisens arbete. I dagsläget är det akuta hotet avblåst. Men familjen har inte helt kunnat återgå till sin ”vanliga” vardag.

– Vi har fått vissa förhållningsregler vi ska rätta oss efter. Vi är inte heller helt lämnade åt vårt eget öde utan har stöd från polisen. 

Döms till fängelse

Även åklagare Neela Frisell dödshotades i breven. Hon arbetade med sprängningarna tillsammans med Jenny Lindell och var den som fattat beslut om att 20-åringens mamma skulle gripas. Polisen satte henne och hennes familj under akut skydd. 

Neela Frisell uppger i förhör att hon aldrig känt sig så hotad tidigare. Hon fick stöd och handledning på jobbet och även psykologhjälp för att klara av att arbeta med fallet.

Idag meddelade Malmö tingsrätt att mannen, som nu har fyllt 22 år, döms till fängelse för hoten. Han döms till två och ett halvt års fängelse för hot mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman.

– Jag tycker det är rätt att han blev dömd. Att det på något sätt finns en gräns som man inte få gå över, säger Jenny Lindell. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Malmö