Stockholm

Serievåldtäktsman åtalas för nya brott – kidnappade och våldtog tonåring

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Den 39-årige serievåldtäktsmannen har tidigare dömts för ett antal sadistiska våldtäkter där han visat ”exceptionell hänsynslöshet och råhet”.

Nu har han åtalats på nytt – efter att han misstänks ha kidnappat en 17-årig flicka och våldtagit henne upprepade gånger.

I över 20 års tid har den nu 39-årige mannen dömts för flera fall av våldtäkter, grova våldtäkter och sexuellt utnyttjande av underårig.

Bland annat kidnappade han enligt en hovrättsdom två unga kvinnor som han sedan våldtog vid upprepade tillfällen.

39-åringen åtalas nu för grov våldtäkt och människorov.

Enligt domen höll han kvinnorna frihetsberövade i ungefär 18 timmar och förde dem till en isolerad plats – samtidigt som han dödshotade kvinnorna, bland annat med kniv och våldtog offren vid upprepade tillfällen. I domen står det att han visade en ”exceptionell hänsynslöshet och råhet” och:

”Våldtäkterna har genomgående haft kraftigt förnedrande och sadistiska inslag”, står det i domen.

År 2009 dömdes 39-åringen till åtta års fängelse för grov våldtäkt, olaga frihetsberövande och misshandel. Våren 2016 blev han villkorligt frigiven efter att ha gjort sig skyldig till flera fall av grov misskötsamhet inne på anstalten, bland annat flera fall av skadegörelse, innehav av narkotikaklassad medicin och aggressivt och hotfullt beteende genom att bland annat ha spottat personal i ansiktet.

Sedan han frigavs har han gjort sig skyldig till ytterligare brott, bland annat grov misshandel mot en kvinna han inledde en relation med efter att han försatts på fri fot. Mellan den 13 och 16 maj misshandlade han henne genom att bland annat ta strypgrepp på henne, örfila henne och sparka kvinnan i ansiktet, huvudet och på låren.

Dagen efter misstänks han ha gett sig på en 17-årig flicka.

Kallade offret ”sin dotter”

Nu åtalas han för grov våldtäkt, människorov och övergrepp i rättssak mot 17-åringen. Enligt stämningsansökan har han kidnappat henne och våldtagit henne upprepade gånger. Enligt åklagaren har han varit bekant med tonåringen sedan tidigare och gett henne narkotiska preparat i samband med bortförandet. Han misstänks också ha misshandlat henne och sagt att han ville döda hennes anhöriga, enligt åtalet.

”Avsikten var att våldta och misshandla henne”, står det i stämningsansökan.

Bland annat ska han ha checkat in på ett hotell i Stockholm med tonårsflickan. Personalen har uppgett för polisen att det var han och hans ”dotter” som skulle checka in och de har vittnat om att han vid flera tillfällen sprang till rummet för att ”titta till sin dotter”.

Han ska också ha tagit med henne till en klädaffär och där presenterat henne som sin dotter och sagt att hon varit i ett slagsmål. Enligt åtalet har han våldtagit henne upprepade gånger under dygnen han ska ha hållit tonårsflickan kidnappad.

Hotade att lägga upp filmer

Tillslut lyckades 17-åringen rymma ifrån 39-åringen.

Några dagar senare ska 39-åringen ha kontaktat henne och berättat att han filmat övergreppen och att han skulle lägga upp bilder och filmer på henne på nätet om hon inte tog tillbaka sin anmälan, enligt åtalet.

Den 23 juni anhölls 39-åringen som efter gärningarna han misstänks ha flytt till Thailand.

– Han greps av thailändsk polis efter att myndigheter där reagerat och ville skicka hem honom, säger åklagare Christine Chi.

Några av de tidigare domarna mot mannen ingår nu i polisens förundersökning.

– Jag använder det för att visa att han har haft samma tillvägagångssätt och agerande tidigare, säger Christine Chi.

Själv förnekar 39-åringen brott, enligt försvarsadvokat Anders Bohmansson.

– Han har lämnat en förklaring till vad som har hänt. Den får komma fram i rättegången, säger Bohmansson.

Försvaret vill inte kommentera de tidigare domarna mot 39-åringen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Efterlyst serievåldtäktsman uppges vara i Thailand

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Örebro

Sexualbrott

Våldtäkt