Kritiserad läkare misstänks för mordförsök – efter attack vid vårdcentral

avJohanna Rapp, Richard Aschberg

Läkaren som greps efter ett bråk vid en vårdcentral i Skärholmen har flera gånger kritiserats av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Flera patienter har anmält honom – och Ivo anser att han brustit så mycket att han riskerat en patients liv.

Attacken vid vårdcentralen rubriceras nu som försök till mord.

På tisdagsmorgonen larmades polisen till Skärholmen sedan läkaren, tillsammans med fyra andra män, gått till attack mot personal på en vårdcentral i Skärholmen i södra Stockholm. Polisen meddelade senare att läkaren ska ha krävt att få tillgång till en lokal, vilket man misstänker lett till konflikten på vårdcentralen.

– Det verkar vara en läkare som har haft en lokal där tidigare som han inte har tillgång till längre och det har upprört känslorna, säger polisens presstalesperson Sven-Erik Olsson.

1 av 2 | Foto: P-O Sännås

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den nu misstänkte läkare vid flera tillfällen ha kritiserats av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Läkaren har flera gånger anmälts av patienter som han utfört ingrepp på – bland annat har de i sina klagomål framfört att de inte ska ha fått tillräckligt mycket lokalbedövning. En person har även anmält att denne fått skador efter en operation.

”Riskerade patientens liv”

En anmälan bedömer Ivo som extra allvarligt. Det handlade om en patient som efter att ha opererats av läkaren fick föras akut till sjukhus. Patienten var då i mycket dåligt skick och bedömdes ha drabbats av en blödningschock:

”Enligt Ivo:s bedömning åsidosatte (läkaren) patientsäkerheten och riskerade patientens liv och hälsa”.

För ungefär två år sedan tvingades läkaren att stänga ner den klinik han bedrev, efter ett beslut av Ivo. Beslutet gällde kliniken och alltså inte själva läkaren.

Försök till mord

Efter tisdagens attack på vårdcentralen greps såväl läkaren som de fyra andra männen. Senare under kvällen anhölls alla fem. Två av männen är misstänkta för försök till mord, tre av männen misstänkta för grov misshandeln. Samtliga fem är skäligen misstänkta, alltså den lägre misstankegraden.

– Men rubriceringen kan komma att ändras, säger åklagare Johan Bäckström.

Under onsdagseftermiddagen kommer förhör att hållas med de misstänkta männen.

– Nu ska det utredas vidare och därefter ska jag ta ställning till om jag ska begära dem häktade eller inte, säger Bäckström.

En av de misstänkta gärningsmännen ska ha fått en lättare huvudskada i samband med bråket – men enligt polisen har det inte handlat om någon allvarlig skada.

ARTIKELN HANDLAR OM