JO utreder polisens kommunikationsdirektör

Av: Eric Tagesson, Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Unni Jerndahl anmäld efter mejl till anställda

Polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal skickade ett mejl till polisanställda där hon beklagade att uppgifter från en nedlagd förundersökning nått Aftonbladet.

Ett försök att skrämma medarbetare till tystnad, menar en anmälare.

Nu ska JO utreda Jerndals agerande.

Det var i mellandagarna som Aftonbladet kunde avslöja hur en tidigare polischef utretts för barnpornografibrott. I stället för att fullfölja utredningen och genomföra en husrannsakan hos den misstänkte lades utredningen ner.

Polischefen uppmanades istället att säga upp sig.

"Med tungt hjärta"

Men med hjälp av flera källor på olika myndigheter som haft insyn i ärendet kunde Aftonbladet ändå avslöja vad som skett. Personerna nyttjade sin lagstadgade meddelarfrihet för att tala med massmedia.

Ett par dagar efter Aftonbladets avslöjande skickade polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal ett mejl till ett antal personer inom myndigheten. Aftonbladet tog då del av mejlet.

”Det är med tungt hjärta som jag konstaterar att uppgifter ur en nedlagd förundersökning kring en polisanställd har nått Aftonbladet”, inleder Jerndal mejlet.

Hennes formuleringar kritiserades av Nils Funcke, en av Sveriges ledande experter på offentlighetsprincipen och meddelarfrihet.

– Enskilda poliser kan bli skrämda till tystnad, och det är svårt att se att syftet varit något annat, sa han då.

JO ska utreda

Unni Jerndals mejl ledde även en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

Nu har JO beslutat att utreda ärendet.

– Vi vill ha polismyndighetens redogörelse för vad som hänt i ärendet och om det är korrekt handlagt. Efter det ska JO ge sin bedömning av det som har hänt. I anmälan anges att man tycker att mejlet har skrämt polisanställda till tystnad, säger Lina Forzelius, byråchef på JO.

Anmälaren skriver även: "Som offentliganställd chef får hon inte på något sätt försöka hindra medarbetare från att kontakta media, eller uttrycka sig på ett sådant sätt att dessa medarbetare kan skrämmas från att använda sin grundlagsskyddade meddelarfrihet."

Efter att JO tittat på ärendet ska ett beslut fattas.

– Antingen kan det vara så att man kritiserar myndigheten eller tjänstemannens agerande eller så kan det bli ett vägledande uttalanden. Det kan också vara så att det inte finns någon grund för att kriteras någon och att ärendet avslutas, säger Lina Forzelius.

Aftonbladet söker Unni Jerndal för en kommentar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN