Rättegången i Ida-mordet skjuts upp

avLinda Hjertén

Nu ska 19-åringens psykiska status granskas igen

1 av 2 | Foto: Per-olof Sännås
19-åringen har erkänt till mordet på Ida Johansson som mördades i joggingspåret i Upplands Väsby.

Rättegången mot 19-åringen som erkänt att han dödat Ida Johansson, 21, har tagit en paus.

Nu ska Rättsliga rådet granska den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts av hans psykiska hälsa.

– Mina klienter har förståelse för det. Ingen är betjänt av att en person som är psykiskt sjuk och attackerar kvinnor går fri efter avtjänat straff, säger Idas familjs advokat.

Inför rättegången gjordes en stor rättspsykiatrisk undersökning av den mordmisstänkte 19-åringen.

En undersökning som visade att han lider av en psykisk störning men inte så pass allvarlig att han inte kan dömas till fängelse.

”Mina klienter har förståelse”

Men tingsrätten vill nu att Socialstyrelsen rättsliga råd ska granska 19-åringens psykiska status – något som ibland sker när det råder tveksamheter om hur pass sjuk en tilltalad egentligen är.

Rättegången skulle egentligen ha avslutats i morgon i Attunda tingsrätt men nu kan det dröja till mitten av januari, eller längre, innan förhandlingarna återupptas.

– Mina klienter har förståelse för det. Ingen är betjänt av att en person som är psykiskt sjuk och attackerar kvinnor går fri efter avtjänat straff. Då är det bättre att han får vård och inte skrivs ut innan det bedöms som säkert och att han inte återfaller i allvarlig brottslighet, säger Idas familjs målsägarbiträde Peter Milkewitz.

”Har varit tungt”

I tisdags hördes 19-åringen själv om mordet den 5 augusti i år.

Om då han överföll Ida i motionsspåret i Upplands Väsby och sedan skändade hennes döda kropp innan han gömde den under mossa och pinnar.

– Det har varit tungt för mina klienter men de har varit där och de har lyssnat, och mamman har fått tillfälle att ge sin syn på hur familjen har påverkats av det som hänt. Men de är starka och resursstarka människor, så jag tycker att de har klarat det bra, säger Milkewitz.

ARTIKELN HANDLAR OM