Två kvinnor knivskurna på Södermalm

Publicerad 2015-06-05

Två kvinnor knivhöggs på Södermalm i Stockholm på fredagseftermiddagen.

– En person är skuren i halsen och en huggen i magen, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

En kvinna och en man har gripits av polisen – som utreder om det kan finnas flera skadade.

Hundratals människor njöt av solen på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm vid 16.37 på fredagseftermiddagen. Då fick polisen larm om ett knivdådet vid Björns trädgård mitt bland fredagsfirarna.

– Det är två personer som vi vet har blivit knivskurna, säger Albin Näverberg på polisens ledningscentral i Stockholm.

Utdelade flera hugg

Polisen uppger att båda offren, som fördes till sjukhus med ambulans, är kvinnor. En av dem ska enligt polisen ha fått skador i magtrakten och den andra kvinnan ska ha skurits i halsen. Enligt uppgift till Aftonbladet ska båda kvinnorna ha knivhuggits med mer än ett hugg vardera.

– Läget är allvarligt men inte livshotande, säger Gunnar Ricknell, yttre polisbefäl på platsen.

Två misstänkta gärningsmän greps var för sig, i närheten av brottsplatsen. Enligt polisen är en av de gripna en man i 30-årsåldern. Och enligt Aftonbladets källa med insyn i utredningen är den andra gripna personen en kvinna i 40-årsåldern.

– Det är vittnen som har följt efter på avstånd och det kan man säga är ett bra sätt att hjälpa oss, säger Gunnar Ricknell.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord.

Ett vittne till gripandet berättar att polisen hann upp de misstänkta vid Östgötagatan en kort bit från brottsplatsen.

– De körde upp i civila bilar och sedan drog de sina vapen. De sa åt personerna att lägga sig ner, säger vittnet till Aftonbladet.

– Polisen fick bryta ner dem och satte sedan handklovar på dem.

Kan finnas flera skadade

Polisen uppger att det finns uppgifter om att flera personer kan ha skadats utöver de två påträffade kvinnorna. Uppgifterna om ytterligare offer, samt gärningsmän, utreddes under fredagseftermiddagen.

– Vi försöker säkerställa att det inte är fler. Det är en av våra uppgifter att säkerställa att det inte finns fler skadade och att undersöka om det är flera som är inblandade, säger Albin Näverberg.

Flera vittnen uppger för Aftonbladet att de sett tre personer, en kvinna och två män, fly från platsen i samband med att de skadade kvinnorna upptäcktes.

– Jag såg inte vad som hände men jag hörde att det var något bråk. Sedan såg jag de här tre personerna försvinna i väg, säger en man.

Hörde skrik

Vittnet "Marino" var på väg till Björns trädgård när han mötte tre personer som stämmer överens med andra vittnesmål om flyende personer som Aftonbladet tagit del av.

– De verkade stressade och ville komma därifrån men de sprang inte när jag såg dem, säger han.

Det är oklart om de två knivskadade kvinnorna har någon relation till varandra eller till gärningsmännen. En av kvinnorna observerades skadad utanför en restaurang vid nedgången till Medborgarplatsens tunnelbanestation vid parken Björns trädgård.

– Jag såg inget men hörde skrik och någon som grät, säger en anställd på en restaurangen.

Personer som suttit på en fullsatt uteservering bara meter bort från den skadade kvinnan säger att de först inte uppfattade vad som hänt.

– Det är fullt av människor, studentflaken åker förbi med hög musik och det är livat, säger en restauranggäst.

– Först när det kom poliser som sprang förbi här i full fart förstod vi att något hänt.

En annan restauranggäst såg kvinnan utanför restaurangen och förstod senare att ytterligare en kvinna knivskurits i samma område.

– Jag såg en av kvinnorna men först senare förstod jag att en till hade blivit knivskuren. Men jag uppfattade inte att händelserna skulle ha något med varandra att göra, säger en gäst på en av restaurangerna i området.

Många vittnen

Den andra kvinnan observerades skadad vid en annan restaurang i området, vid en trappa något längre in parken.

– Hon satt i trappan och det blödde från nacken. Vi hjälpte till för att stoppa blödningen och pratade med henne tills polisen kom, säger en anställd på restaurangen.

– Men sedan tog jag ett samtal och då såg jag hur en kvinna satt i en trappa och fick hjälp för att hon blödde.

Andra restauranggäster säger att de först trodde att den skadade kvinnan ramlat i trappen.

– Men sedan såg vi hur ambulanspersonalen kom och att hon blödde från halsen.

Följ ämnen i artikeln