Mördade Anders fick handen avhuggen – nu kan den ha hittats

avJohanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

När 16-årige Anders Gustafsson hittades mördad för snart 24 år sedan saknades hans högra hand.

Nu kan Anders hand ha hittats i det gamla spårvägsmuseet i närheten av mordplatsen.

– Om det är Anders hand så kan det innebära att utredningen går framåt, säger Mats Pettersson, förundersökningsledare på polisens Kalla fall-grupp till ”Efterlyst”.

Mordet på 16-årige Anders Gustafsson är ett av de mest uppmärksammade ouppklarade mordfallen i Stockholm. Nu berättar tv-programmet Efterlyst om den nya detaljen som kan kasta nytt ljus över utredningen.

Nyårsafton 1994 sa Anders Gustafsson hejdå till sin mamma. Han skulle fira in det nya året tillsammans med kompisar.

–  Det sista jag såg av Anders var när han stod i hallen i sina julklappskläder. Jag sa ”jag älskar dig, din skurk” och han log och kramade om mig, säger Lilian Gustafsson, mamma till Anders.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Anders Gustafsson, 16 år, hittades mördad för snart 24 år sedan.

Senare under nyårskvällen åkte Anders till skinnskallelokalen Höder Dart vid Fryshuset i norra Hammarbyhamnen i Stockholm. Anders älskade hårdrock och hade varit i lokalen tidigare det året för att lyssna på musik, men i mars 1994 hade han slutat att gå dit.

–  Sen hade Anders varit där med en kompis som hade blivit tvångsrakad och efter det ville inte Anders gå dit. Han sa att det var för bråkigt för honom, säger Lilian Gustafsson.

Men på nyårsafton åkte han dit ändå, då han skulle diskutera en demo som han fått ett löfte om att spela in. Vid klockan 00.30 ringde han till sin mamma. Därefter vet man inte vad som hänt Anders.

Handen avhuggen

På nyårsdagen, den 1 januari 1995, hittades Anders Gustafsson mördad i ett gammalt saltlager några hundra meter från Fryshuset. 16-åringens kropp var svårt sargad. Han hade utsatts för kraftigt våld och dessutom hade hans högra hand huggits av.

Det har funnits flera teorier om varför Anders hand höggs av — en har handlat om att han ska ha vägrat göra en Hitler-hälsning.

Nu kan Anders hand ha hittats — i det gamla spårvägsmuseet som ligger ett hundratal meter ifrån mordplatsen.

Problemet: saneringsarbetaren som tror sig ha hittat handen i en påse blev så rädd att han släppte den och minns inte i vilket rum i den flera tusen kvadratmeter stora lokalen han gjorde fyndet.

–  Det är väldigt många olika rum, det är mörkt, det är mycket bråte, kläder och djurkadaver. Så förutsättningarna är svåra, säger Mats Pettersson, förundersökningsledare vid polisens Kalla fall-grupp och tillägger:

–  Han har lämnat en god beskrivning och av det skälet finns det ingen anledning att ifrågasätta honom samtidigt kan det vara trixigt med den typen av vittnesuppgifter.

”Dna kan finnas”

Nu ska polisen söka igenom lokalerna för att försöka hitta den förmodade handen – vilket i sådana fall skulle kunna innebära genombrott i den gamla utredningen kring mordet på Anders.

–  Om det är Anders hand så kan det innebära att utredningen går framåt om man skulle hitta spår efter en annan person på handen eller påsen, säger Mats Pettersson.

Men kan till exempel dna finnas kvar på en hand eller påse efter så många år?

–  Dna kan finnas kvar, men det behöver inte finnas kvar. Man har i andra utredningar som pågått under lång tid kunnat hitta spår. Men sedan är det förutom tidsaspekten även en miljö där många människor har rört sig vilket kan innebära en svårighet, säger Pettersson.

Vill få svar på två frågor

För Lilian Gustafsson är det viktigt att få ett svar på vad det var som hände med hennes son, nyårsnatten för snart 24 år sedan.

–  Jag vill få svar på mina frågor vem och varför. Jag skulle vilja lyfta av skuldkänslorna att jag inte var där och få en sanning som hjärnan kan bearbeta. Jag vet inte vad som hände, varför eller vem som gjorde det, säger hon.

Lilian Gustafsson är säker på att någon vet vad som hänt – och vädjar till den som vet något att bryta tystnaden.

–  Jag är övertygad om att det är många som vet vad som hände Anders och förr eller senare måste de berätta, därför tror jag att det blir löst.


Efterlyst sänds i TV3 och Viafree torsdagar klockan 20.00.

Så utreder polisen mord – med ”mordbibeln” 00:33
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM