Misstänks för tre mord – i dag får 22-åringen sin dom

avEric Tagesson, Mira Micic

25-åringen sköts med flera skott i ett parkeringsgarage, lyckades ta sig in i en bil – men prejades av vägen och dödades.

Flera veckor senare mördades ett vittne till skjutningen samt hans hustru – enligt åklagaren av en 22-årig man som åtalades för tre mord.

I dag faller domen mot 22-åringen och sju andra unga män som åtalats för inblandning i morden.

1 av 2 | Foto: Eric Tagesson

Det har gått exakt ett år sedan skotten ekade i ett parkeringsgarage i Hallonbergen. En 25-årig man sköts med flera skott, men lyckades ta sig in i en kamrats bil som körde honom mot Karolinska sjukhuset.

Men strax före avfarten mot sjukhuset prejades bilen av vägen. Ur den andra bilen klev minst en beväpnad person och avlossade flera skott mot den redan skadade 25-åringen, som dog av sina skador.

Granne blev vittne

En granne till den mördade 25-åringen blev vittne till skjutningen i parkeringsgaraget. Mannen, i 40-årsåldern, hörde skotten och såg flera personer springa från platsen.

Trots att han var rädd berättade mannen för polisen vad han sett.

Sex veckor senare, den 7 mars, slår mannen larm via 112. Flera personer, som han namnger, har trängt sig in i hans lägenhet.

– Han har en kniv, han tänker hugga mig, säger mannen i samtalet till SOS.

Fyra män greps efter morden

Enligt vad åklagaren Olof Calmvik sa under rättegången vid Stockholms tingsrätt möttes de fyra unga männen på gården utanför vittnets bostad och tog sig in i lägenheten genom att krossa en altandörr.

Mannen är just då ute med hunden, men i lägenheten finns hans hustru som blir attackerad och knivdödad av männen. Maken kommer hem, lyckas ringa SOS men flyr sedan ut på gatan.

Där hinner männen upp honom och han blir överfallen och dödad.

Motivet, enligt åklagaren, var att tystna vittnet till mordet i parkeringsgaraget.

Polisn är snabbt på plats och flera personer kunde snart gripas, misstänkta för dubbelmordet.

Två personer åtalades för tre mord

I slutet på augusti 2017 åtalades sammanlagt åtta unga män för inblandning i de tre morden.

Sex av dem åtalades för det första mordet, fyra för det andra. Två av de unga männen dem åtalas alltså för samtliga tre mord, en 21-åring och en 22-åring.

Ytterligare en man är åtalades för grovt skyddande av brottsling.

Åtalet omfattade även grovt övergrepp i rättssak, synnerligen grovt vapenbrott, grovt vapenbrott, narkotikabrott och misshandel.

Skyllde på röster i huvudet

22-åringen, som anses haft en ledande roll, har genomgått en rättpsykiatrisk undersökning.

Han erkände mordet på paret, men nekar till mordet i garaget.

Han har under förhören tidvis påstått att han styrts av röster som han själv döpte till ”Zic” och ”Zac”, samt order från ”Jokern”, men av utredningen framgår att läkarna tror att det är efterhandskonstruktioner.

Resultatet av utredningen är att han lider av en psykisk störning, men inte så allvarlig att han inte kan dömas till fängelse.

22-åringen har tidigare dömts för två trafikförseelser.

ARTIKELN HANDLAR OM