Branden på fritidsgården olöst - polisen hoppas på tips

Av: Evalisa Wallin

Publicerad:
Uppdaterad:

Fritidsgården för tjejer i Hjulsta brändes ner, en dag innan invigningen.

Ännu har ingen gripits misstänkt för den misstänkta mordbranden – nu hoppas polisen på allmänhetens hjälp.

– Det skulle betyda jättemycket, att man inte kan bete sig så här utan att åka fast, säger Rafif Makboul, tillförordnad enhetschef kultur och fritid i Spånga-Tensta.

Den 31 augusti skulle fritidsgården i Hjulsta öppnas. Lokalerna, som är på nedre botten i Hjulstaskolan, hade renoverats och verksamheten skulle rikta sig mot tjejer.

Men en brand satte stopp för invigningen. Larmet kom vid 22.15 på kvällen den 30 augusti 2016. Brandkåren släckte branden inom en timme men möbler och annat i ett av rummen förstördes, ytterligare delar av lokalerna blev rökfyllda.

Polisen inledde en förundersökning om mordbrand. Men hittills har ingen person gripits misstänkt för branden.

”En explosionsartad brand”

Det har gjort en teknisk undersökning av platsen och personer som jobbat med fritidsgården har hörts om eventuella motivbilder. Men inget har än så länge lett utredningen framåt.

Aftonbladet kan nu publicera den övervakningsfilm som visar hur branden gick till

– Man ser på filmen att man bryter upp rutan, att man kastar in en flaska, ett brännbart föremål och att man tänder på. Det blir en explosionsartad brand som sprider sig väldigt snabbt, säger polisens förundersökningsledare Thomas Sandin.

Tjejprofilen möjligt motiv?

Rafif Makboul berättar att hon och andra medarbetare varit på fritidsgården bara några timmar innan branden och ställt i ordning inför öppningsdagen den 31 augusti.

– Det var en total chock. Det fanns inte på kartan att någon skulle vilja gården illa, säger hon.

Möbler och annat i ett rum förstördes, övriga lokaler rökfylldes. Det dröjde till januari innan fritidsgården kunde invigas. Den har en tjejprofil, och två kvällar i veckan är endast tjejer välkomna. Och det är något som polisen har med i utredningen som en möjlig motivbild.

– Om det är tjejprofilen som gör att någon gör så här är det jätteobehagligt, säger Rafif Makboul.

Polisen hoppas på tips om branden

Drygt ett år efter branden har polisutredningen ännu inte lett till något gripande.

– Vi ser på filmerna att det är flera personer utanför. Det kan ju vara någon som väljer att säga någonting, säger Thomas Sandin.

– I nuläget väntar vi på tips, säger Thomas Sandin.

Sedan invigningen har det enligt Rafif Makboul varit lugnt kring fritidsgården.

– Bland lokalbefolkningen och våra boende i Hjulsta har vi fått ett enormt stöd, och alla har visat att vi vill ha den här gården, säger hon.

Men det skulle betyda mycket om fallet klaras upp.

– Sitter någon och har information och vet, så måste det redas ut. Man kan inte göra något sådant och komma undan, säger Rafif Makboul.

Den som har upplysningar uppmanas att ringa till polisen på nummer 114 14.

Publicerad: