Tre åtalas för omtalad Facebook-våldtäkt

avEric Tagesson

KRIM

Två män åtalas nu för våldtäkt, och en tredje för medhjälp till våldtäkt, efter att de livesänt övergreppet på Facebook.

Flera personer som sett sändningen kommer att kallas som vittnen till rättegången.

Foto: TT/Printscreen

Det var i slutet på januari som tre män greps efter en misstänkt våldtäkt. Händelsen sändes live på Facebook och avbröts abrupt när polisen tog sig in i lägenheten där de tre männen och en kvinna befann sig. Kvinnan misstänkts ha utsatts för en gruppvåldtäkt.

I dag åtalade åklagaren de tre männen. Två av dem, 18 och 21 år gamla, för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt och den tredje, en 24-åring, för medhjälp till våldtäkt alternativt underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Filmsekvenser

Inledningsvis hade polisen endast tillgång till en kortare filmsekvens, som utspelade sig efter det misstänkta övergreppet, men under utredningen har ytterligare rörligt material tillkommit.

Vad är det för material?

– Det är rörliga bilder, mer än så kan jag inte gå på, svarade åklagare Pontus Melander i början på februari.

När utredningen inleddes bad polisen allmänheten om hjälp och responsen har varit ”otrolig”, enligt åklagaren.

– Vi har fått en otrolig respons, det är många som skickat in filmsekvenser till polisen och direkt till mig som vi så klart vidarebefordrat till polisen. Det är många som skickat in samma sekvenser, men det är inte så lätt för allmänheten att veta att vi redan har materialet, berättade åklagare Pontus Melander.

”Skrattade och filmade”

Enligt stämningsansökan har först en av männen våldtagit kvinnan då hon varit i en särskilt utsatt situation, och kort därefter den andre mannen.

De tredje mannen har, enligt åklagaren, ”skrattat samt på nära håll filmat händelserna med sin mobiltelefon och sänt detta live eller ytterst kort tid efter våldtäkten på Facebook”.

Flera vittnen

Han har också ”istället för att försöka avstyra eller ingripa mot gärningarna” uppmuntrat våldtäktsmännen.

Det framgår också att flera personer uppmanat honom via Facebook att ringa 112, men att han ignorerat detta.

Han åtalas också för grovt förtal.

Bland bevisningen finns filmer och ett flertal vittnen som bevittnat sändningen på Facebook. Dessutom har kvinnans skador dokumenterats av läkare.