Här kommer Johanna Möller avtjäna sitt straff

avJohanna Rapp

Arbogakvinnan Johanna Möller kommer att placeras på riksmottagningen på Hinseberg.

Där kommer man att utreda henne vidare — för att se om hon ska få stanna på Hinseberg eller flyttas till anstalten i Ystad.

Sitt fängelsestraff kommer hon att få avtjäna med några av Sveriges mest uppmärksammade kvinnliga brottslingar.

– Det är den intagnes behov som avgör var hon hamnar, säger Jacques Mwepu, kriminalvårdschef på Hinseberg.

1 av 4 | Foto: TT NYHETSBYR?N
Foto: Robin Lorentz-Allard
Arbogakvinnan Johanna Möller är enligt tingsrätten skyldig till mord på sin tidigare make och sin pappa.

Under måndagen dömdes Västmanlands tingsrätt Johanna Möller, 42, till livstids fängelse för bland annat mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma och anstiftan till mord på maken Aki Paasila.

Hon kommer nu att placeras på riksmottagningen på Hinseberg och sedan kommer Kriminalvårdens placeringssektion att göra en utredning som bestämmer var hon sedan ska avtjäna sitt straff.

– Hinseberg och Ystad är de kvinnoanstalter med högst säkerhet. Kvinnor som döms för ett sådant allvarligt brott blir inledningsvis placerade på någon av dem. I Sverige finns dock ytterligare fyra kvinnoanstalter och Kriminalvården arbetar för att klienterna ska få en så bra återanpassning som möjligt genom att klienterna flyttas till lägre säkerhet senare under verkställigheten, säger Jacques Mwepu, kriminalvårdschef på Hinseberg.

Flera morddömda på anstalten

På Hinseberg avtjänar flera av Sveriges mest uppmärksammade kvinnliga brottslingar sitt straff. Bland andra Jonna Henningsson, som dömdes till livstids fängelse av hovrätten efter att ha mördat och styckat sin kärleksrival. Där sitter också Carina Frödin, känd under namnet ”Svarta änkan”, efter att ha mördat sin dåvarande man genom att tända eld på hans lägenhet i Grängesberg. Hon har också dömts för att ha skurit en sambo i benet och för att ha strypt en pojkvän till döds.

Sammanlagt sitter just nu 59 kvinnor inskrivna på Hinseberg.

– Det är vanligast med tillgreppsbrott. Vi har också intagna som sitter för mord, försök till mord, misshandel, narkotikabrott etc, säger Jacques Mwepu.

På Ystadanstalten sitter bland annat Sara Lundblad, som avtjänar ett 18-årigt fängelsestraff för att tillsammans med sin dåvarande pojkvän mördat sin pappa Göran Lundblad.

Kan hålla på med yoga

Hinesbergs anstalt har 93 platser och är i säkerhetsklass 2. Kvinnorna som sitter där får varje dag sex timmars sysselsättning.

– Under fritiden kan intagna ägna sin tid åt friskvårdsaktiviter, träning på gymmet, volleyboll i träningshall eller ute på gården. Yoga, etc, säger Mwepu.

Dessutom finns det ett lärcentrum där man kan studera bland annat språk, matematik, samhällskunskap och historia. Om Arbogakvinnan Johanna Möller får avtjäna sitt straff på Hinseberg kan hon dessutom syssla med sömnad.

– Vi erbjuder även yrkesutbildning inom svets. Det finns möjlighet att arbeta med montering och förpackningsverkstad eller sömnad.

LÄS OCKSÅ: Här är de som sitter inlåsta – på livstid

ARTIKELN HANDLAR OM