Mordet på Ramin, 23

Mordmisstänkta flickvännen berättade i rätten

Av: 

Johanna Hellsten

KRIM

Ramin Sherzaj, 23, kidnappades och dödades i april förra året.

Flickvännen är en av de åtalade som misstänks för mord och människorov.

Nu har hon förhörts i rätten – och fortsätter neka till anklagelserna.

– Jag och Ramin såg bara framåt, säger hon.

Det är den största utredningen om hedersmord någonsin i Sverige. Totalt är nio personer åtalade för delaktighet i, eller medhjälp till, mord och människorov.

Utredningen består av nästan 12 000 sidor, väger närmare 1,5 ton och det krävdes en liten lastbil för att frakta hela utredningen från tryckeriet till polisen i Gävle.

Bland alla tusentals papper, drygt 500 förhör, mängder av telefonanalyser och övrigt inhämtat material finns ett offer: 23-årige Ramin Sherzaj.

Han kidnappades på en parkering i Gävle, misshandlades brutalt och ströps till döds enligt obduktionen. Kroppen dumpades i den lilla byn Maj utanför Sundsvall.

En av de åtalade är Ramins flickvän, en 23-årig kvinna som förhördes i rätten i går. Åklagarna menar att hon lurade sin pojkvän till parkeringen vid Slottstorget i Gävle, där han kidnappades den 4 april förra året.

Höll sig undan

Enligt åtalet har flickvännen varit med i planeringen och ordnat så att flera av de andra mordåtalade personerna, bland dem hennes exmake och bröder, kunde föra bort Ramin från torget.

Men i rätten hävdade kvinnan sin oskuld. Hon hade, sa hon, inget vare sig med bortförandet eller mordet att göra, och var helt ovetande om vad pojkvännen skulle utsättas för.

Flickvännen och Ramin bodde tillfälligt på hotell i Gävle. De höll sig undan och hade tidigare gömt sig i både Göteborg och Eskilstuna.

Den här kvällen hade de varit ute och ätit, spelat biljard och bowlat. De gick till butiken Hemmakväll. Där fastnade paret på övervakningsfilm.

Filmas kort före kidnappningen

På filmen syns hur kvinnan går runt i butiken, delvis håller sig bakom Ramin och tittar och trycker på sin mobil flera gånger. Åklagarna använder filmen som bevis för att styrka misstankarna om kvinnans delaktighet i bortförande som sker bara minuter senare.

De två lämnade butiken och Ramin överfölls på en parkering inte långt därifrån. Kidnapparna förde bort honom och lämnad platsen i två Audi-bilar, enligt åtalet.

– Det var Ramin som ville till Gävle, jag föreslog Arboga, förklarar kvinnan.

– Han behövde köpa cigaretter den kvällen, de tog slut när vi gick och bowlade, säger kvinnan om besöket på Hemmakväll.

”Jag hyperventilerar”

Kvinnan uppger att Ramin sagt att han skulle träffa en kompis, och att det måste ha varit då han blev kidnappad. Hon väntade på honom på hotellet, fick ett meddelande av honom och senare somnade.

Morgonen efter fick hon inte tag på honom och larmade polis.

Några dagar senare blev hon själv misstänkt, anhållen och senare häktad för dådet.

Dödsbeskedet kom först den 21 april.

– Jag får beskedet att han är död, när jag själv sitter som misstänkt. Jag börjar skaka och hyperventilera. Jag får sjukvård och förs till psyket.

Slöjan - en fråga för ex-maken

Under förhöret i rätten berättade kvinnan om relationen med sin före detta man, som också är åtalad för bortförandet av och mordet på Ramin. De blev ett par när hon gick på gymnasiet. Ett problematiskt förhållande redan från start, men han var hennes första stora kärlek. De gifte sig, fick barn tidigt och hon slutade skolan.

Hon berättade om sin upplevelse av att han tidigt i deras relation fokuserade på att hon skulle börja bära slöja.

– Det var en stor fråga redan från början, säger hon.

Efter lång tid tog hon tillslut på sig sjal. Men kraven fortsatte och därefter blev det också diskussion om hennes val av kläder, smink och parfym. Hon kände att även hans släktingar påverkade honom att styra henne.

Ramin träffade hon under en problemtisk period med maken. De var vänner men hon utvecklade känslor för Ramin, men det var inte förrän senare de inledde en kärleksrelation.

”Underbar person”

– Ramin sa att jag skulle försöka satsa på äktenskapet, inte minst för barnens skull.

Men problemen fortsätter och hon skiljer sig senare från maken.

Ramin fanns alltid där för henne, säger kvinnan.

– Han var en underbar person.

Men efter många turer mellan henne och Ramin och många problem med maken, så blir även Ramin mer kontrollerande upplever kvinnan.

– Men när vi sågs, Ramin och jag, då pratade vi inte om problem då såg vi bara framåt, säger hon.

Hon berättar hur hon försöker hålla i sär den nya pojkvännen, och mannen som hon skiljt sig från. Men de vet om varandra - ex-maken råkade se kvinnan i Ramins bil och fattade misstankar - och hot och konfrontationer sker.

”Avviker från vad hon sagt tidigare”

Ex-maken har under rättegången erkänt människorov men nekar till att ha haft något med mordet att göra. Efter att ha hört kvinnans berättelse i rätten säger ex-makens advokat Thomas Bodström:

– Det är klart att det är jobbigt för honom när ens före detta fru och mamman till ens barn inte berättar saker som är sanna. Hon avviker ordentligt från vad hon sagt i tidigare förhör, det kommer vi konfrontera henne med.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Ramin, 23

Gävle

Brott

Sundsvall

Thomas Bodström