Knivhögg svärfar - straffet dubblas av hovrätten

KRIM

Kvinnan misshandlade först sin pojkvän och knivhögg därefter hans pappa i bröstet.

Tingsrätten dömde henne för grov misshandel till fängelse i tre och ett halvt år.

Nu ändrar hovrätten domen, dömer henne för bland annat mordförsök och dubblar fängelsestraffet.

1 av 3

I mitten av november förra året var den 31-åriga kvinnan på en fest i sin pojkväns pappas hus i Överkalix. Kvinnan var kraftigt berusad enligt utredningen och hade både druckit sprit och tagit bensodiazepiner.

Pojkvännen har i förhör berättat att kvinnan gång på gång sökte konflikt med honom. Till slut slog hon pojkvännen i huvudet, först med en kaffemugg och senare med en ljusstake.

Pappan, som är i 80-årsåldern, var på övervåningen när han plötsligt kände hur det luktade rök, berättar han för polisen. I källaren mötte han kvinnan som sa att hon tänt en brandbomb.

Pappan gick för att leta efter sin son men kom inte långt. Plötsligt rusade kvinnan mot honom, beväpnad med en kniv.

Hon högg sin svärfar rakt i bröstet.

– Jag kände direkt hur det sprutade blod, berättade pappan efteråt i polisförhör.

Kvinnan kastades ut ur huset, men tog sig in igen. Då hjälper hon istället den svårt knivskurne pappan genom att göra HLR, hjärt- lungräddning.

– Jag förstod att jag måste in och hjälpa på nåt sätt annars kan det gå riktigt, riktigt tokigt det här, sa hon i förhören.

Döms till fängelse

Kvinnan erkände grov misshandel, men förnekade försök till mord.

Dubblar straffet

Tingsrätten gick på kvinnans linje och dömde till tre och ett halvt års fängelse för grov misshandel av pappan och misshandel av pojkvännen.

Hovrätten gör nu en helt annan bedömning och dömer henne för mordförsök på pojkvännens pappa.

Hovrätten menar att eftersom kvinnan stack in så gott som hela det 20 centimeter långa knivbladet i bröstet på mannen ”måste ha varit medveten om att det fanns en stor risk för att han skulle dö”. Och även om hon senare påbörjat HLR för att rädda mannens liv kvarstår faktum, enligt hovrätten, att kvinnan under själv gärningen var likgiltig till att mannen skulle dö.

Påföljen blir nu sju års fängelse.

Knivattackerat förut

Men det är inte första gången kvinnan går till attack med kniv.

Under sommaren 2014 attackerade den nu 31-åriga kvinnan sin dåvarande sambo med en kniv. Hon högg honom över hela kroppen, bland annat i könsorganet, med totalt nio knivhugg. Tingsrätten dömde kvinnan till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel.

I mars förra året hade hon avtjänat två tredjedelar av straffet, och släpptes ut från fängelset. Men kort senare omhändertogs hon och tvångsvårdades pga en allvarlig psykisk sjukdom samt missbruk.

Under förra sommaren beslutades att vården skulle ske i öppen form. Några månader senare misshandlar hon sin nya pojkvännen och försöker döda hans pappa.

Genomgått psykutredning

Under den senaste utredningen genomgick hon en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt den led kvinnan inte av en allvarlig psykisk störning vare sig vid tiden för misshandeln, eller vid den rättspsykiatriska undersökningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Överkalix

Brott