Administratör för ”Stå upp för Sverige” döms

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Administratören för Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” lät rasistiska inlägg finnas kvar på sajten.

Nu döms han till villkorlig dom och böter för att inte ha raderat kommentarerna.

Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” bildades först som ett stöd till polisen Peter Springare som skrivit på Facebook att personer med invandrarbakgrund var vanligast förekommande i brott han utredde. Springare anmäldes för hets mot folkgrupp och hans inlägg väckte stor uppmärksamhet.

I stödgruppen, som först hette ”Stå upp för Peter Springare”, har det skrivits flera rasistiska inlägg:

"Samla ihop alla dessa drägg i samtliga länder och avrätta dem, det är det enda språk de förstår. Finns ingen annan lösning på det här pestproblemet. Har man skadedjur i hemmet ringer man Anticimex som utrotar dem, så enklet är det!", skrev någon i gruppen.

I Facebook-gruppen har också en bild på Adolf Hitler när han gör en hitler-hälsning iförd en jacka med ett nazistiskt hakkors fått vara kvar utan att raderas och även kommentarer om hur ”muslimer måste utplånas helt”.

– Vissa kommentarer har varit grov hets mot folkgrupp och de har fått stå kvar under lång tid. Jag anser att personen haft skyldighet att radera kommentarerna, sa kammaråklagare Maria Estberg i samband med att åtal väcktes.

Döms till villkorlig dom

För två år sedan anmäldes administratören av Näthatsgranskaren för brott mot lagen om elektroniska anslagstavlor, så kallade BBS-lagen.

Enligt den lagen kan en person som ligger bakom en digital anslagstavla, såsom en Facebook-grupp, vara ansvarig för det som skrivs där och att den ansvarige därmed är skyldig att ta bort kommentarer som kan vara olagliga inom rimlig tid.

Nu väljer Eskilstuna tingsrätt att döma honom till villkorlig dom och dagsböter för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor vid åtta tillfällen.

Själv har mannen erkänt att han har varit administratör för ”Stå upp för Sverige”, men han har bestritt ansvar för brott.

Domen kan bli vägledande

Enligt rätten motsvarar den samlade brottsligheten ett fängelsestraff men man anser inte att straffvärdet eller brottslighetens art är sådant att man måste välja fängelse – dessutom har administratören sagt att han i sådana fall riskerar att få sparken från sitt jobb.

Domen kan nu komma att bli ett prejudikat, har åklagare Maria Estberg tidigare sagt. Detta eftersom, trots att lagen kom för 20 år sedan, det sedan tidigare inte funnits en dom.

– Vad jag vet är det ingen som har blivit dömd för det här. Går det ända till Högsta domstolen kan det bli ett prejudikat, har Maria Estberg tidigare sagt.

1 av 3 | Foto: Skärmdump Facebook
Skärmdump av gruppens Facebooksida.
Publicerad:

LÄS VIDARE