Ungdomsgäng misstänks ha misshandlat flera barn

16-åringen hotade tre yngre pojkar för att han ville ha en Gucci-keps.

När hoten polisanmäldes svarade 16-åringen med att tillsammans med fem kompisar misshandla en av pojkarna grovt – med sparkar, slag och spottloskor.

Det menar åklagare Johan Stenberg som nu åtalat pojkarna, alla mellan 15 och 17 år, för flera fall av misshandel och olaga hot mot yngre pojkar.

Enligt utredningen har ungdomsgänget under en längre tid, från augusti i fjol till april i år, satt skräck i flera barn.

De sex misstänkta, alla 15 till 17 år gamla, är ett löst sammansatt kompisgäng och är misstänkta för att vid flera tillfällen hotat och slagit några år yngre pojkar i Skaraborg.

De har nu åtalats för fyra fall av misshandel, fyra övergrepp i rättssak, tre olaga hot och olaga tvång.

Varje gång har olika pojkar i gänget varit inblandade. Men 16-åringen – som utmålas som någon form av ledargestalt – ska ha varit med vid alla de misstänkta brottstillfällena.

Det var skolan som fick nys om och anmälde 16-åringens misstänkta hot mot de tre yngre pojkarna. Bakgrunden ska ha varit att 16-åringen vill få en av pojkarnas märkeskeps.

Slog och sparkade

En tid efter skolans polisanmälan har 16-åringen och fem av hans kompisar, enligt åtalet, tagit reda på att en av pojkarna, en 14-åring, spelade fotboll på en idrottsplats. Väl där ska en ur gänget – en 17-åring – ha rusat mot pojken och slagit honom i huvudet så att han föll omkull.

Därefter misstänks gänget ha fortsatt att slå, och sparka på det liggande offret samt dragit honom i håret och spottat på honom.

Orsaken till den grova misshandeln ska, enligt åklagaren, ha varit att det tidigare hotet polisanmälts.

Tvingade fotbollskompisarna

Vid samma tillfälle, på idrottsplatsen, ska ungdomsgänget även ha hotat och tvingat offrets fotbollskompisar att lämna ifrån sig sina mobiler – så att de inte skulle kunna spela in något av vad som hände – och även ha tvingat dem att vända sig bort under själv misshandeln.

I förhören får bland andra 16-åringen frågor av polisen om upprinnelsen – märkeskepsen.

– Kepsen var snygg. Jag ville testa den. Det är inte samma som att pröva en byxa. Kanske skulle köpa en likadan, är pojkens svar.

Vad är det för keps på bilden?

– Den jag skulle låna av XX, det är nog en Guccikeps.

Inställning till brottsmisstanken?

– Jag har inte varit med på någon grov misshandel.

”Ingen impulshandling”

Johan Stenberg, åklagare, anser att misshandeln ska rubriceras som grov.

– De var flera personer som angriper en yngre person. De är äldre och starkare, alla misstänkta är mellan 15 och 17 år. Offret ligger ner när de sparkar på honom, och de håller för hans ögon vid något tillfälle.

Dessutom tycks det ligga en viss planering bakom, då man kartlagt var pojken befann sig.

– Det var ju inte en impulshandling, säger Stenberg.

Förde bort till kyrkogård

När polisen började utreda den grova misshandeln begärde man in en mängd mobiler för analys.

I en av dem hittades en film som visade hur en 13-årig pojke misshandlades på en avskild plats i ett köpcentrum.

Enligt åtalet är det 16-åringen som filmar den misshandeln.

En annan pojke har misshandlats på skolan av 16-åringen, enligt åtalet. Ännu en annan tonåring ska ha förts bort till en kyrkogård där även han misshandlats.

”Inte fått respekt”

– Det är ett löst sammansatt kompisgäng det här. De tycker inte att de fått tillräckligt med respekt, därför ger de sig på yngre, säger åklagare Johan Stenberg.

De misstänkta nekar till brott. Snart väntar rättegång för de sex minderåriga som åtalats.

– Jag har inte funderat på möjliga påföljder än. Vid vissa fall av mindre allvarlig brottslighet kan man välja att inte åtala när det rör sig om barn och unga, säger åklagare Johan Stenberg.

– Men i det här fallet är det allvarliga brott – och då åtalar man.

Publisert:

Ämnen i artikeln