Sonen mördade sina föräldrar – döms till livstid

Hovrätten ändrar straffet från vård till fängelse

KRIM

39-åringen bröt sig in i radhuset och knivmördade sina föräldrar.

Tingsrätten dömde mannen till rättspsykiatrisk vård – men nu ändras påföljden av hovrätten.

De dömer istället 39-åringen till livstids fängelse.

– Det är väldigt förvånande eftersom alla läkare har förespråkat vård och tydligt satt ner foten och sagt att det är vård han ska ha, säger 39-åringens försvarare Slobodan Jovicic.

1 av 3 | Foto: Markus Eriksson

Den 27 juli förra året hade 39-åringen stämt träff med sin son och ytterligare en person. Men 39-åringen började attackera sonens sällskap, spottade på honom och misshandlade honom. Sedan ska han ha kidnappat sonen och tagit med honom till föräldrarnas radhus i Sollentuna, norr om Stockholm.

Där ska 39-åringen ha brutit sig in genom altandörren, attackerat sin mamma och knivhuggit henne till döds. Hon hittades inne i bostaden, medan pappan hittades utanför huset på parkeringen. Också han knivskuren till döds.

Den 39-årige sonen greps inte långt från platsen.

Dömdes till vård – hovrätten ändrar

Enligt Attunda tingsrätt led han av en allvarlig psykisk störning när morden begicks och också när undersökningen genomfördes och tingsrätten dömde honom till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Tingsrätten dömde honom för två fall av mord, misshandel, olaga frihetsberövande, olaga hot, ofredande och grov stöld. Han dömdes också att betala skadestånd på sammanlagt 100 000 kronor.

Nu väljer hovrätten att fastställa tingsrättens dom i skuldfrågan.

Men de ändrar påföljden och bestämmer att han ska dömas till livstids fängelse för dubbelmorden.

Då den rättspsykiatriska undersökningen kom fram till att 39-åringen begick morden under påverkan av en allvarlig psykisk störning så får rätten bara döma till fängelse om man bedömer att det finns synnerliga skäl. Något som hovrätten menar att det funnits i detta fall.

”Gamla och skyddslösa”

Man hänvisar bland annat till att brotten riktades mot två närstående som var gamla och skyddslösa och dessutom att det utfördes i närheten av 39-åringens son, som bott hos sina farföräldrar. De lyfter också det kraftiga knivvåldet och att morden ägde rum i och vid deras hem.

Och tillskillnad från det rättspsykiatriska utlåtandet anser hovrätten att gärningarna ”inte ger intryck av att ha varit impulsstyrda utan snarare tvärtom”, enligt domen.

Erik Lindberg, hovrättsråd, säger att hovrätten framför allt beaktat fyra parametrar när man avgjort vilket straff mannen ska dömas till. Dels har man kollat på straffvärdet och bedömt att mordet på föräldrarna motsvarar livstids fängelse. Detta talar för fängelse.
– Den andra parametern är vilket vårdbehov personen har. I målet är det lite oklart vilket vårdbehovet är men vi har vid en försiktig bedömning kommit fram till att det är mer än ett begränsat vårdbehov och det talar för att påföljden ska bestämmas till rättspsykiatrisk vård, säger Lindberg.

Slobodan Jovicic som försvarar 39-åringen menar att det är förvånande att de ändrar påföljden från vård till fängelse.

– Det är väldigt förvånande eftersom alla läkare har förespråkat vård och tydligt satt ner foten och sagt att det är vård han ska ha, säger Slobodan Jovicic.

Han säger att de kommer att försöka överklaga domen till högsta domstolen.

– Vi har pratats vid i telefon och vi är extremt ödmjuka inför hur svårt det är att få upp överklaganden i högsta domstolen men vi kommer att försöka göra allt vi kan, säger Jovicic.

”Oerhört traumatiskt”

Vid tillfället för morden hade sonen kontaktförbud mot sin mamma och han hade tidigare dömts för misshandel mot mamman.

Själv förnekar 39-åringen brott. Han hade yrkat på att han skulle frikännas från ansvar för morden och för det olaga frihetsberövandet av sonen.

Gabriella Alnemark är målsägandebiträde för 39-åringens son. Hon blev förvånad när hon såg att hovrätten ändrade påföljden.

– Jag trodde inte att det skulle bli en ändring, men jag har inte hunnit studera skälen närmare. Men det fanns många försvårande omständigheter i målet. Men det viktigaste för oss var att han skulle bli dömd för gärningarna, säger hon.

Hur mår din klient idag?

– Det har varit en oerhört traumatisk händelse som han varit med om. Det är svårt att föreställa sig något värre, säger Gabriella Alnemark.

Aftonbladet söker 39-åringens försvarsadvokat.

Kniv vanligt mordvapen i Sverige 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Sollentuna

Brott