Hatbrott låg bakom brandattack vid synagoga

avJohanna Rapp

Israel och Palestina-konflikten låg till grund för attacken mot synagogan i Göteborg – målet: att kränka en folkgrupp och en religion.

Det menar åklagaren som nu åtalat tre män för grov mordbrand i ett dåd som misstänks ha hatbrottsmotiv:

”Som försvårande omständighet ska det särskilt beaktas att ett motiv för brottet varit att kränka en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av etnisk ursprung och/eller trosbekännelse”, står det i åtalet.

Den 9 december förra året pågick en fest för judiska ungdomar i en lokal intill synagogan i Göteborg, där ungefär 40 ungdomar deltog. Då gick ett tiotal maskerade personer till attack: genom att kasta brinnande föremål.

Nu åtalas tre unga män för att, tillsammans med fler ännu okända personer, anlagt brand genom att kasta flaskor med brinnande bensin mot bilar som stått parkerade utanför synagogan, bilar som tillhört medlemmar i den judiska församlingen:

”Flaskorna och dess brinnande innehåll har hamnat runt/under bilarna och mot/invid fastighetsfasaden. Flera eldar har brunnit med öppen låga under en inte obetydlig tid”, enligt åtalet.

1 av 3 | Foto: NORA LOREK/ TT

Efter attacken fick flera av ungdomarna som befunnit sig i lokalen vid synagogan gå till ett säkerhetsrum i källaren.

– Det känns hemskt att folk gör så bara för att man är den man är. Vi har inte gjort dem någonting, varför vill de oss illa? sa en ung kvinna efter attacken.

Attacken ska ha fångats på film och attacken misstänks ha hatbrottsmotiv:

”Som försvårande omständighet ska det särskilt beaktas att ett motiv för brottet varit att kränka en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av etnisk ursprung och/eller trosbekännelse”, enligt åtalet.

Åklagare Stina Lundqvist har tidigare sagt att man misstänker att attacken grundar sig i en konflikten mellan Israel och Palestina och hon menade att målet var att kränka en folkgrupp och religion. De tre män som nu åtalas för grov mordbrand eller försök till grov mordbrand är medborgare i Palestina, Syrien och den tredje klassas som statslös.

Tidigare under dagen hade det hållits en demonstration, där man protesterat mot USA:s planer på att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.

”Bekämpa hatbrott”

Polisens demokrati- och hatbrottsgrupp har utrett dådet.

– Demokrati- och hatbrottsgruppen har ett regionalt ansvar inom polisen att öka vår förmåga att bekämpa hatbrott och brott mot grundläggande fri- och rättigheter. Det är en viktig regional resurs som har haft stor betydelse i den här utredningen, säger Helena Trolläng, chef för polisens utredningsenhet i region Väst i ett pressmeddelande.

Huvudförhandlingen är planerad att inledas den 12 juni och beräknas att pågå i fem dagar.

De åtalade männen, 24, 18 och 22 år gamla, förnekar brott. De åtalas för grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand:

”Brottet är att anse som grovt eftersom branden anlagts i tättbebyggt samhälle där den lätt kunnat sprida sig eller annars inneburit fara för flera människor eller för egendom av särskild betydenhet”, enligt åtalet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Palestina

Israel