Här grips Vetlandamördaren: Jag har knivat min granne

avMira Micic

26-åringen tog sig in genom ett köksfönster in i grannens lägenhet mitt i natten och mördade en 21-årig kvinna, samt skadade hennes syster.

Sedan gick han ut och väntade in polisen - som filmade gripandet.

– Jag har knivat min granne, säger han till patrullen.

Det var natten mot den 20 februari som polisen larmades till ett bostadshus i Vetlanda. Ett av samtalen till SOS kom från en 26-årig man som uppgav att han dödat sin granne och skadat hennes syster.

Han berättade hur han tog sig in i grannens bostad och sedan in i badrummet, där de två skräckslagna tjejerna gömde sig.

I samtalet med larmoperatören hävdar 26-åringen att grannen stört honom länge och att ingen ville hjälpa honom.

– Nu hjälpte jag mig själv.

Grips utanför huset - polisen filmar

När polisen kom till platsen stod 26-åringen utanför bostadshuset, där han bodde sedan våren 2017. Den 21-åriga tjejen bodde i samma hus, i ett LSS-boende. Hennes 24-åriga syster var då på besök och skulle sova över där.

Mannen greps på platsen och polisen filmade gripandet. När han ligger på marken, med handfängsel på, säger mannen att han lämnat mordvapnet, en kökskniv bredvid offret och att han inte vet om den andra tjejen är död.

1 av 3 | Foto: Mikael Fritzon/TT

I SOS-samtalet, som avslutades när polisen kom, hade han sagt samma sak.

– Jag har dödat min granne. En tjej, men jag vet inte den andra om den har dött eller inte, jag är inte säker, jag dödade den som jag vill.

Inne i lägenheten låg den 21-åriga kvinnan död.

Bad personalen om hjälp

Mannen åtalades för mord, mordförsök samt grovt olaga hot mot personalen som den 21-åriga kvinnan ringde eftersom hon var rädd att mannen skulle bryta sig in.

26-åringen hävdade att kvinnan stört honom länge, då han hörde ljud från hennes lägenhet.

Vittnen berättade senare för polisen att mannen stört sig på minsta ljud i huset.

Den aktuella kvällen går han upp till grannens lägenhet och klagar. Men kvinnan säger att de inte stört honom eftersom de redan lagt sig och vill inte öppna dörren.

Han går till sin lägenhet och hämtar en kniv. Genom ett köksfönster tar han sig in till grannen och överfaller de två kvinnorna.

Utredningen visade att den 21-åriga kvinnan blivit huggen ett stort antal gånger - hon hade 130 sårskador på kroppen.

26-åringen genomgår nu en stor rättspsykiatrisk undersökning. En liten sinnesundersökning, som gjordes efter gripandet, visade att 26-åringen kan lida av allvarlig psykisk störning.

Åklagaren har yrkat på att mannen utvisas.

ARTIKELN HANDLAR OM