Åklagaren om mordet på Tova: ”Förtjänar ett livstidsstraff”

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Den mordmisstänkte expojkvännen lämnar nu nya uppgifter om mordkvällen, bagatelliserar uppgifterna Tova skrev om i sin dagbok – och fortsätter hävda sin oskuld.

Åklagare Christer Sammens sågar hans berättelse – och öppnar för att yrka på livstids fängelse för 22-åringen.

– Med de brott som han är åtalad för, så menar jag nog att de förtjänar ett livstidsstraff, säger Christer Sammens.

1 av 6 | Foto: Jerker Ivarsson
Den 22-årige mannen åtalas nu för mord

Under den tredje rättegångsdagen i Hudiksvalls tingsrätt var det den mordåtalade 22-årige expojkvännens tur att lämna sin version över vad som hände kvällen då 19-åriga Tova Moberg mördades och dumpades i sjön vid hans gård. Och han fortsätter att neka till mordet.

I polisförhör har han tidigare berättat hur Tova Moberg lämnade gården på kvällen, efter att en bil hämtat upp henne. Själv har han sagt att han fått besök av en bekant – vars namn han inte vill avslöja på grund av skräck för den personen.

Åklagaren däremot tror att personen i fråga är påhittad.

– Vi har på alla sätt och vis försökt utröna om det kan finnas någon person där. Vi har sökt efter alternativa hypoteser, men inte kunnat hitta något belägg för det där. Jag påstår att det är en fantasi, så är det ju närmast omöjligt för polisen att utreda en fantasifigur, säger åklagare Christer Sammens.

Men när expojkvännen hörs i tingsrätten lägger han också till nya uppgifter till sin berättelse.

Bland annat att han ska ha blivit av med 2000 kronor under kvällen, pengar som ska ha försvunnit ur hans plånbok. Han berättar också hur han hört röster på gården, men att han varit för berusad för att gå upp och kolla vad för personer som ska ha varit på gården. Åklagaren ger inte mycket för de nya detaljerna.

– Enligt min uppfattning är det väldigt anmärkningsvärt att det skulle förhålla sig så att man efter sex månader kommer på det. Naturligtvis reagerar jag över det, säger Sammens.

”Fullständigt rimligt”

Enligt 22-åringens försvarsadvokat, Bo Karlsson, är det inte konstigt att hans klient nu kommit med nya uppgifter.

– Du och jag vet inte hur det är att sitta häktad med fullständiga restriktioner och utsättas för pressande polisförhör. Sedan när polisutredningen är klar får man en lunta papper, i det här fallet 4000 sidor. Min klient har ju sagt att han har minnesluckor från den här natten och jag menar att det är fullständigt rimligt att när man tar del av en förundersökning så kommer vissa minnen tillbaka, det är den enkla förklaringen, säger Bo Karlsson.

Vissa menar istället att man efter förundersökningen kan anpassa sin version efter den?

– Allt är väl möjligt, men jag menar att det är ett fullt rimligt antagande att minnen kan väckas till liv, säger Karlsson.

”Förtjänar ett livstidsstraff”

Under rättegången fick också expojkvännen frågor om vad han ansåg kring dagboken, där Tova Moberg skrivit om både fysisk och psykisk misshandel som expojkvännen ska ha utsatt henne för. Under onsdagen sa pojkvännen att många av sakerna i dagboken var överdrivna.

– Det är bara att läsa dagboken och bilda sig en uppfattning om det. Det har naturligtvis en djupare kontext än vad han menat, säger Sammens.

I nuläget är rättegången planerad att pågå fram till den 21 december. Om rätten finner att den mordmisstänkte expojkvännen är skyldig till mord kan han få genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Om man finner att det inte finns hinder att döma expojkvännen till fängelse menar Sammens att han förmodligen kommer att yrka för att 22-åringen döms till livstids fängelse.

– Med de brott som han är åtalad för, så menar jag nog att de förtjänar ett livstidsstraff.

Publicerad:

LÄS VIDARE