Oro för återfall när Gryningspyromanen släpps

avSara Cosar

Tidigare utsatt turistmål: Vi kommer hålla ett extra vakande öga

Om två månader släpps landets värsta seriepyroman fri från fängelset. Flera kyrkor och sevärdheter i södra Sverige oroas nu över att han ska återfalla i sin brottslighet.– Det är mer troligt än motsatsen, säger Ulf Åsgård.

Ulf Borgström har misstänkts för flera mordbränder och figurerat i många utredningar. Han dömdes för mordbrand vid två tillfällen, 2006 och 2011. Han ska ha erkänt 200 bränder för personer som sedan vittnat om hans uttalanden, men juridiskt har det varit många turer som slutat i motsatta bedömningar.

Vid flera tillfällen har Ulf Borgström dömts i tingsrätten för att sedan frias i hovrätten. Han misstänks ha härjat i Skåne, Småland och Dalarna och på flera av de platser där det tidigare brunnit bävar de nu för hans frisläppande.

– Vi vet att han kommer ut snart och att han ses som ett samhällshot och förmodligen ännu värre nu när han suttit inne, säger en av de personer som driver ett turistmål som tidigare brunnit.

”Svårt skydda sig”

Kring fastigheten har de inte vidtagit några säkerhetsåtgärder.

– Klart man är orolig. Vi kommer att hålla ett extra vakanda öga runt oss och ha ögonen på turisterna. Nu känner vi ju igen honom, säger han.

Flera av de bränder som Ulf Borgström misstänkts för har varit riktade mot kyrkor.

– Det är svårt att skydda sig mot ett sådant angrepp, det spelar ingen roll om man har brandlarm eller inte. Det är tragiskt att man gör sådana handlingar, säger prästen i en församling som tidigare drabbats.

Finns risk för återfall

Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler, säger att det finns en risk för att det kommer att brinna igen.

– Det finns en påtaglig risk att han skulle sätta fart igen, tända eld på de objekt han gillar. Det enda sättet att få stopp är att sätta honom under bevakning när han kommer ut, säger han.

Enligt Ulf Åsgård är Gryningspyromanen unik.

– Ihärdigheten hos honom är ju större än hos många. De flesta åker dit en gång och sedan känner de sig tvingade att sluta. Den här mannen återfaller många gånger. Det är ytterst, ytterst ovanligt, säger han.

”Olyckligt att han kommer ut”

Åsgård tycker det är olyckligt att en så pass allvarlig seriepyroman som Borgström nu kommer ut.

– Men vårt samhälle har inget annat att erbjuda. Han har aldrig varit riktigt kvalificerad för en allvarlig psykisk störning och då kan han inte få rättspsykiatrisk vård som inte är tidsbegränsad. De brott han begår har ju inte lett till livstid heller, säger han. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott