Åre

Åtalas för kanotolycka

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

Tre 14-åriga pojkar skadades allvarligt

Kanoten kapsejsade under konfirmationslägret.
Kanoten kapsejsade under konfirmationslägret.

Under konfirmationslägret kapsejsade kanoten.
De tre tonårspojkarna i båten blev länge liggande i det kalla vattnet och fick livshotande skador.
Nu åtalas deras lägerledare för vållande till kroppsskada.

Händelsen inträffade den 16 juni 2015 i sjön Ånn i närheten av Åre, i Jämtland.
Flera ungdomar deltog i ett konfirmationsläger och var ute på sjön tillsammans med sin lägerledare. Den ansvarige lägerledaren åtalas nu för att genom oaktsamhet ha vållat olyckan.

Hamnade i vattnet

I samband med det kapsejsade kanoten och samtliga hamnade i vattnet.
– Tre personer tog sig i land på egen hand och tre blev räddade av räddningspersonal, sa Hans Ängquist till Aftonbladet då.

De tre 14-åriga ungdomarna som inte lyckades ta sig i land blev medvetslösa och fick hjärt- och lungräddning på plats av räddningspersonalen. Enligt journalanteckningarna, i förundersökningsprotokollet, pågick HLR i 70 minuter på en av pojkarna, och i två timmar på en annan.

Kraftigt nedkylda

Pojkarna blev kraftigt nerkylda och två har fått ihållande men av händelsen. Enligt stämningsansökan var det 10 grader i vattnet.

Flera av pojkarna har än i dag nedsatt muskel- och rörelsefunktion, samt känselnedsättning - och har haft en väldigt lång rehabiliteringsperiod. På en annan av 14-åringarna fick man operera bort en skadad muskulatur.

”Svimmade och flöt i väg"

I förhör berättar en av de tre lägerdeltagarna att han försökte hålla fast sig i kanotens utsida men svimmade och flöt iväg.
I stämningsansökan skriver åklagaren, Håkan Andersson, att kanotaktiviteten inte borde ha genomförts utan att deltagarna burit våtdräkt, fått en säkerhetsgenomgång samt haft en följebåt efter sig.
– De drabbade är tre pojkar som var 14 år gamla vid tillfället. Samhället har ett särskilt ansvar att skydda unga människor, i synnerhet när de befinner sig på aktiviteter långt borta från sina vårdnadshavare. Som ansvarig lägerledare har mannen haft ett tydligt ansvar för lägerdeltagarnas säkerhet. För att bibehålla förtroendet för den här typen av verksamhet är det viktigt att frågor om ansvar vid olyckor prövas av rätten, säger kammaråklagare Håkan Andersson i ett pressmeddelande.
 

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åre

Brott

Svenska hjältar

Ånnsjön

Leo Wågberg