Lottas syster: Försvaret griper efter halmstrån

1 av 6
KRIM

I fyra dagar har systrarna suttit mittemot mannen som slog sönder Lottas huvud så allvarligt att hon dog.

Martin Jonsson, 33, nekar till mord.

Istället menar försvaret att han skulle straffa Lotta Rudholm, 41, eftersom han trodde hon varit otrogen.

– Det är helt sjukt, säger storasyster Camilla Rudholm.

Nu är den fyra dagar långa rättegången mot Martin Jonsson, 33, över. Han misstänks för att ha mördat Lotta Rudholm, 41.

Redan när de första polispatrullerna kom till hennes lägenhet i Bromma i västra Stockholm erkände han att det var han som hade slagit henne.

På golvet låg Lotta medvetslös – misshandlad till oigenkänlighet.

– Man kan förbereda sig för mycket, men inte det här. Det här är det värsta jag har sett, sa en av poliserna som vittnade i rätten under måndagen.

Det fanns knappt något blod på Lotta Rudholms kropp – ändå såg det ut som att gärningsmannen hade doppat händerna i blod, enligt polisen på plats. Blodet kom från hennes huvud som han ”matat” slag mot.

Yrkar på mord

Men hela tiden har Martin Jonsson nekat till att syftet var att döda. Det blev en rättegång där fokus låg på uppsåt.

Åklagare Tobias Kudrén menar att det är stärkt att Martin Jonsson var medveten om vad som händer när man utöver kraftigt våld mot huvudet och att Martin Jonsson dessutom tog en paus innan han fortsatte att slå.

Helt likgiltig inför vilka konsekvenser det skulle kunna få, enligt åklagaren.

Kudrén yrkade på mord och livstidsfängelse i sin slutplädering.

Försvaret gick som väntat på en annan linje.

Martin Jonssons advokat Krister Jansson menade istället att hans klient inte hade något syfte att döda – utan istället hade som syfte att straffa henne. Därför yrkade försvaret istället på synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Systern: Greppade efter halmstrån

För Lottas anhöriga var det tungt att lyssna till försvarets slutplädering.

– Försvararen greppade efter halmstrån. Han la det på Lotta och sa att hon var missbrukare och att inte hennes chef tog sitt ansvar. Att det var deras fel, men inte hans. Utan han skulle straffa, han åkte dit för att straffa henne för att hon var otrogen. Men det hade hon inte ens varit. Det var ju han som hade två. Det är helt sjukt, säger Camilla Rudholm.

Dessutom lyfte försvaret det faktum att Lotta Rudholm sagt till en kompis att hon tagit kokain några gånger, tillsammans med Martin Jonsson.

Blev ni förvånade över den här typen av försvar?

– Ja. Jag hade inte föreställt mig någonting, men jag förstod att han skulle ta upp det här med knark. Lotta tog inte det frivilligt. Det var tre gånger tillsammans med honom. Nu vet ju vi att han är kapabel till att tvinga, säger Camilla Rudholm.

Suttit mot Jonsson varje dag

För Lottas anhöriga har rättegången varit oerhört tung. Deras mamma hördes i rätten förra veckan, men har inte orkat närvara i Solna tingsrätt resten av rättegången.

Systrarna har varit på plats varje dag, i fyra dagar har de suttit mittemot Martin Jonsson. Han har knappt tittat på dem.

– Jag är helt slut nu, säger Camilla Rudholm.

Det har varit många åskådare på plats i rättssalen.

– Jag har inte tänkt på människorna som varit här, det går att skärma av i sin egen lilla bubbla, säger systern Mariana Rudholm.

”Räknar med överklagan”

I Bromma står Lottas lägenhet orörd. Platsen är fortfarande avspärrad i väntan på dom. Alla hennes saker är kvar i bostaden där allt hände. För familjen är det ännu inte över.

– Vi räknar med att det kommer någon sorts överklagan. Det kommer att bli långdraget, säger Camilla Rudholm.

Domen väntas komma om två veckor, 25 oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM