Rånartrio i Borås får ungdomsvård - ska betala 300 000 till 15 brottsoffer

KRIM

De tre tonåringarna hotade sina offer med pistol och tvingade dem att antingen ta ut pengar eller lämna över kort och kod.

Nu har rånartrion dömts till ungdomsvård av Borås tingsrätt för de brutala rånen.

Enligt domen har tonåringarna orsakat offren ”stort lidande”, och de ska även betala ett skadestånd på totalt drygt 300 000 kronor till de 15 brottsoffren.

Det var i slutet av sommaren som polisen i Borås fick in flera anmälningar om rån som främst skedde kvällstid. Personerna som drabbats har berättat hur de hotats av två eller tre pistolbeväpnade killar, och att det ibland även hotats med kniv.

De har tvingats ta ut stora summor pengar medan rånarna befunnit sig i närheten, eller lämnat över sina bankkort och kod så att rånarna själva kunnat ta upp pengar.

Flera personer har fått hot riktade även mot anhöriga i samband med rånen. En man i 30-årsåldern tvingades ut i ett skogsområde och var tvungen att ringa en anhörig för att få hen att överföra mer pengar till kontot.

Ett par tvingades lämna ifrån sig både mobiler och kläder, och mannen fick packa ihop saker medan kvinnan hölls gisslan under pistolhot.

Busskort viktigt spår i utredningen

Det var när en av de misstänkta rånarna använde ett av offrens busskort som polisen fick upp ögonen för de tre tonåringarna som är 16–17 år. Killen som använde busskortet fastnade på bussens övervakningsfilm, och i bevisningen finns även flera filmer från bankomaters övervakningskameror.

I november åtalades trion för ett grovt rån, sju rån, tre rånförsök och ett olaga frihetsberövande. De ska ha begått fyra av brotten tillsammans, vid de övriga rånen och rånförsöken var de två.

De två 17-åringarna döms för samtliga brott som de åtalats för och straffet blir två års respektive ett år och sex månaders slutens ungdomsvård. 16-åringen döms till sluten ungdomsvård i ett år, han frias också från misstanken om ett grovt rån.

Borås tingsrätt skriver i domen att det finns misstankar om ytterligare en fjärde rånare som ska ha begått brott tillsammans med trion men att den personen är okänd.

Så många rån polisanmäls varje år i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM