Misstänks ha dödat sin syster efter bråk om sommarstuga

Av: Evalisa Wallin

Publicerad:
Uppdaterad:

En kvinna och hennes bror hade en konflikt om en sommarstuga. Det fick ödesdigra konsekvenser i början av augusti förra året.

– Under ett telefonsamtal med en vän så säger kvinnan "nu är han här, han står i hallen". Sedan bryts samtalet och hon svarar inte längre i telefon, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman.

Kvinnan hittades sedan död och brodern greps med blod på sina händer. Nu har han åtalats för mordet på systern.

1 av 6 | Foto: Robin Lorentz-Allard

Kvinnan hittades död den 5 augusti förra året på en gård utanför Enköping. Det var anhöriga som slog larm strax efter halv nio på kvällen.

Tidigare under kvällen pratade kvinnan med en vän i telefon. Vännen kände till att kvinnan var rädd för brodern, och under telefonsamtalet sa kvinnan att brodern var i huset. Därefter bröts samtalet och kvinnan svarade inte i telefon igen.

Åklagaren menar att det var i anslutning till det samtalet som brodern attackerade kvinnan med kniv.

– Han har angripit henne med flera hugg mot överkroppen, framför allt mot halsen. Hon har legat på badrumsgolvet och förblött av sina skador, säger Thomas Bälter Nordenman.

Vittnen såg kvinnans bror lämna gården i samband med brott. Han greps senare på kvällen – med blodiga händer – och sitter sedan dess frihetsberövad. Mordvapnet har dock inte hittats.

Bråk om sommarstuga motiv

Åklagaren har tidigare berättat att ett möjligt motiv varit en konflikt om en fastighet, en sommarstuga i norra Sverige som syskonen ska ha bråkat om.

– Det har varit en längre konflikt som till och med varit uppe i domstol och vänt. Man har inte kommit överens om kostnader, säger Thomas Bälter Nordenman.

– Hon har känt sig hotad under en längre tid.

Både släkt och vänner ska ha känt till konflikten om sommarstugan, och kommer också att vittna om detta under rättegången i Uppsala tingsrätt. Dagen då kvinnan dödades skulle det ha skett ett möte om sommarstugan, men det ställdes in.

Brodern greps med en blodig handskada på kvällen den 5 augusti och hans blod hittades i kvinnans hem. I mannens bil ska man även ha hittat blod från systern.

– Han har inte kunnat ge någon förklaring till det hela och berättade i förhören att han varit ute och åkt men inte varför och var han varit, säger Thomas Bälter Nordenman.

Brodern förnekar mordet på systern

Mannens advokat har tidigare sagt till Aftonbladet att mannen förnekar brott, och den inställningen framgår även av stämningsansökan. Den åtalade brodern, som är tidigare ostraffad, har under utredningen medverkat i förhör till en början men har under större delen av hösten vägrat svara på frågor från polisen.

– Han minns att han varit ute och åkt bil men inte var och hur länge. Det var den initiala inställningen och sedan har han inte velat svara på våra frågor alls, säger Thomas Bälter Nordenman.

Något som enligt åklagaren är ovanligt.

– Det är en sak att man säger "inga kommentarer" men att man inte ens ställer upp i förhör har jag inte varit med om.

– Vi får se hur mycket han har att säga vid rättegången.

Mannens advokat Marthin Högsten vill inte kommentera fallet i nuläget.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN